Vigilats pel Gran Germà rus
Qüestionar la invasió d’Ucraïna s’ha convertit en un acte heroic a Rússia, on les forces de seguretat fan de policia política
Molts ciutadans aprenen a esquivar el control d’internet per eludir la propaganda del Kremlin
Els darrers dies s’han fet virals a tot el món les imatges de policies detenint ciutadans russos per actes com ara sostenir un simple full blanc en qualsevol plaça del país. Entre aquests ciutadans hi ha Anastàsia Nikolàeva, una fotògrafa que va estar arrestada durant vuit dies acusada de “no complir les ordres d’un policia”.
Aquests episodis de rebuig a la guerra són només uns de tants que n’hi ha hagut a Rússia des que va començar la invasió d’Ucraïna. Segons OVD-Info, una entitat de defensa dels drets humans i contra la persecució política de Rússia, des d’aleshores s’han produït més de 15.000 detencions de persones contràries a la invasió. Entre els detinguts hi ha periodistes, advocats, metges, científics, artistes i escriptors que s’han pronunciat contra els plans de Vladímir Putin en protestes al carrer, als mitjans de comunicació o a les xarxes socials. La resposta del Kremlin ha estat contundent: repressió, expulsió d’universitats i llocs de treball, tancament de mitjans de comunicació –que s’exposen a penes de fins a quinze anys de presó per haver difós “informació falsa”– i bloqueig de xarxes socials.
“Els russos s’han quedat sense mitjans independents per informar-se i fer-ho a través de les xarxes socials cada vegada és més difícil, perquè Facebook, Instagram i Twitter estan bloquejats i TikTok, restringit”, relata Maria Kuznetsova, portaveu d’OVD-Info, a El Punt Avui. Kuznetsova explica que, tot i les restriccions imposades pel govern, els joves troben la manera d’accedir a informació no censurada a través de les xarxes socials i que cada cop hi ha més gent, fins i tot gran, que aprèn a servir-se d’eines com les xarxes VPN per esquivar la censura a internet.
Els opositors de Putin no tenen cap altre remei que recórrer a l’enginy. És així com aconsegueixen esquivar el setge de la policia. “Hi ha activistes que convoquen actes contra la guerra a través de les xarxes socials anunciant, per exemple, que tal dia, a tal hora, a tal lloc, s’hi farà un mercat. La gent ja entén què hi ha al darrere”, relata la portaveu d’OVD-Info.
Tot i les maniobres que es puguin fer per eludir la censura, molts activistes acaben amb càrrecs penals per fets com ara anomenar “guerra” el que el govern rus defineix com a “operació militar especial” a Ucraïna. El setge policial i el zel dels agents és màxim. “Molts periodistes que volien assistir al míting de Putin [divendres passat a l’estadi olímpic Lujnikí] van ser detinguts”, assenyala Kuznetsova. “A Rússia ja no hi ha cap sistema legal”, lamenta la portaveu d’OVD-Info.
Tot i que molts russos, especialment els joves, aconsegueixen accedir a informació alternativa a la del règim, la majoria de la població només rep la propaganda del Kremlin, bàsicament a través de la televisió, la principal font d’informació de la ciutadania.
Al carrer, tot i que les darreres setmanes hi ha hagut diverses manifestacions contra la guerra arreu del país, és difícil trobar-hi indicis de disconformitat amb la línia oficial. El govern té atemorida la població. “Els activistes estan molt vigilats i la policia fa servir un sistema de reconeixement facial com els que tenen a la Xina, capaços d’escanejar els trets de la cara encara que duguis la mascareta posada”, diu Kuznetsova. “Després et van a buscar a casa, a la feina, a la universitat, o amenacen l’empresari que et té contractat”, afegeix.
Malgrat tot, en una societat com l’actual, és impossible evitar fuites d’informació com les que hi ha hagut amb les imatges de soldats russos de divuit anys, les famílies dels quals es pensaven que estaven fent el servei militar i que han aparegut a les pantalles dels seus mòbils capturats pels ucraïnesos. Moltes mares s’han organitzat les darreres setmanes per demanar explicacions al govern. I elles, com ja s’ha demostrat en altres ocasions, no tenen gens de por de Putin.