Comprovacions al iot del magnat rus Txemezov
Esclareixen si el iot ‘Valerie’ intervingut a Barcelona té de titular l’afí a Putin sancionat
Serguei Txemezov va forjar una amistat amb Vladímir Putin quan tots dos eren agents del KGB destinats a Dresden (Alemanya Oriental) als anys vuitanta i és un dels molts oligarques que s’han enriquit a l’ombra del president rus, que el 2007 el va designar president del conglomerat civil i militar Rostec. Després que el president Pedro Sánchez anunciés dilluns la intervenció –sense dir-ne el nom– del iot Valerie al Port de Barcelona, el seu govern –a través de la Direcció General de la Marina Mercant– està procedint a comprovar si el titular últim del vaixell és efectivament Txemezov per si aplica les sancions corresponents als magnats inclosos en la llista dels afins a Putin.
El megaiot –de 85 metres d’eslora i valorat en 140 milions– de Txemezov es troba amarrat a la drassana MB 92 de reparació i manteniment del Port de Barcelona i estava a punt per navegar. Es tracta del primer iot intervingut a l’Estat espanyol, on hi ha altres iots sospitosos de titularitat russa com ara el d’Andrei Moltxanov, també a Barcelona. Es dona la circumstància que Txemezov no ha entrat ara per Ucraïna en la llista d’oligarques sancionats per la UE, sinó que hi figura des del març del 2020.
Segons el Ministeri de Transports de Raquel Sánchez, l’Agència Tributària n’ha estat informada i ara és la Capitania Marítima de Barcelona l’encarregada de garantir la seguretat del vaixell –que no té bandera russa, sinó de Saint Vincent i les Grenadines– i de la tripulació.