Zelenski refusa l’“ultimàtum” de Putin
El president ucraïnès demana “diàleg” i insta el seu homòleg rus a sortir de la seva “bombolla informativa”
Insisteix a Occident que cal una zona d’exclusió aèria a Ucraïna per “preservar vides” dels atacs amb míssils a objectius civils
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha manifestat aquest dilluns que no accepta l’“ultimàtum” del Kremlin per aturar la invasió i ha demanat al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que surti de la seva “bombolla” i permeti el “diàleg”.
Zelenski ho respost així a la proposta de Moscou a Kíiv d’aturar immediatament la invasió si Ucraïna renuncia a entrar a l’OTAN i reconeix Crimea com a territori de Rússia i la independència de les repúbliques prorusses del Donbass.
En una entrevista amb la cadena nord-americana ABC, de la qual s’han avançat alguns extractes, Zelenski considera que la proposta del Kremlin “és un altre ultimàtum i no estem preparats per a ultimàtums”.
Segons ell, “el que Putin ha de fer és començar el diàleg en lloc de viure en una bombolla informativa sense oxigen”. “Ell està dins una bombolla rebent informació i no sabem si la informació que li donen és realista”, ha dit.
Sobre la negativa de l’OTAN i de Washington a imposar una zona d’exclusió aèria a Ucraïna, Zelenski ha insistit que és necessari interceptar els míssils russos per “preservar vides” de civils, ja que hi ha bombardejos contra universitats i hospitals.
“Estic segur que els valents soldats nord-americans abatrien [els míssils russos] que es llancen contra els estudiants. Estic segur que no tindrien cap dubte a fer-ho”, ha afirmat.
El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha reiterat aquest dilluns durant una visita a Letònia que ni Washington ni l’OTAN donaran suport a una zona d’exclusió aèria sobre Ucraïna, ja que això implicaria convertir l’Aliança en “part” del conflicte.
La postura assumida per l’OTAN és l’enviament d’armes als ucraïnesos perquè es defensin de l’atac rus, però no desplegarà ni soldats ni avions a Ucraïna, país que no forma part de l’Aliança.
Polònia descarta enviar unilateralment avions de combat a Ucraïna
EFEEl primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha afirmat aquest dilluns que Varsòvia no planeja enviar pel seu compte avions de combat ni pilots militars a Ucraïna.
En una compareixença davant la premsa a Varsòvia, Morawiecki ha desmentit fins a tres vegades que Polònia tingui la intenció de cedir a les Forces Aèries ucraïneses alguns de les seves caces de fabricació russa a canvi de rebre avions F-16 dels Estats Units.
“No proporcionarem avions de combat a Ucraïna i tampoc posarem a la seva disposició els nostres aeroports. Ja oferim una ajuda significativa en moltes altres àrees”, ha defensat Morawiecki.
“Polònia, en estreta cooperació i coordinació amb l’OTAN, està tractant de reduir l’escalada”, ha argumentat el cap del govern. “Polònia i l’OTAN no estan en guerra amb Rússia”, ha afegit.
Dimarts passat, el president Andrzej Duda ja va rebutjar l’enviament de caces a Ucraïna per part de Polònia, perquè “això suposaria una ingerència militar en el conflicte”.
Altres membres del govern han assegurat aquest dilluns que Varsòvia és contrària a prendre tal decisió unilateralment. El viceministre d’Interior polonès, Mariusz Kaminski, sosté que “la decisió sobre aquesta mena d’ajuda s’ha de prendre a escala del conjunt de l’OTAN” i “no ha de donar-se el cas que l’un o l’altre país ajudi sol”.
En la mateixa línia, el cap de l’Oficina de Seguretat Nacional, Pawel Soloch, ha declarat en una entrevista televisiva que “no hi ha decisions respecte (l’enviament) dels caces” i que de moment Varsòvia “no planeja transferir-los a Ucraïna”, perquè és una decisió que “s’ha de prendre per part dels aliats”.
Finalment, el tinent general Waldemar Skrzypczak, excomandant de les Forces Terrestres poloneses, ha opinat en declaracions a la ràdio que “algú està interessat a introduir caos en la informació, i en tot cas el lliurament d’aquesta mena d’armes es faria en secret”.
Segons la premsa polonesa, el ministeri de Defensa rus considera que “els països que utilitzin els seus aeroports per a proveir a Ucraïna d’avions de combat poden ser considerats participants en el conflicte”.