Societat
DIALLA DIARRA
DINAMITZADORA CULTURAL ASSOC. LEGKI YAKARU
“Per integrar bé, se’ns ha de fer més confiança”
Aquesta maliana de 47 anys va venir ara en fa 29 perquè el seu marit treballava a Banyoles. Aleshores, amb 15 anys, estava embarassada de la primera filla. Treballa de dinamitzadora comunitària i és una de les fundadores de l’Associació de Dones Subsaharianes Legki Yakaru.
Un dels treballs prioritaris de l’entitat és la mutilació genital. Segueix sent una amenaça aquí?
Sí, perquè ho és als països d’origen. La setmana passada vaig ser en un centre a Barcelona d’acollida de persones vingudes amb pastera, i quatre dones venien mutilades. N’arriben de joves amb mutilacions completes: els extirpen tots els òrgans genitals sense anestèsia i les cusen deixant sols un forat per a la menstruació.
Quin tipus d’ajut se’ls pot donar?
Nosaltres, com a víctimes d’aquesta brutal pràctica, fem acompanyaments. Ens calen psicòlegs i atenció mèdica d’especialistes. S’ha fet molta feina, però en queda encara molta més. La conscienciació s’ha de fer en el si de les societats africanes perquè siguin elles les que decideixin abandonar la pràctica.
Quines eines necessitem a Catalunya per millorar la integració?
La confiança cap a la dona que ve de fora. Intentar que en qualsevol cosa que es fa al poble o al barri no es quedi al marge. Necessitem que se’ns faci evident que formem part de la societat catalana.
Leave a comment
Sign in.
Sign in if you are already a verified reader.
I want to become verified reader.
To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.