Ciència

Un model matemàtic de la UdG preveu on hi haurà robatoris

Un model matemàtic pot predir en quins indrets de Catalunya és més probable que hi hagi robatoris en domicilis en un moment concret, segons el disseny que ha fet l’investigador del Grup de Recerca en Estadística, Econometria i Salut (Grecs) de la Universitat de Girona (UdG) Pere Boqué.Aquest model s’inclou a la tesi titulada Models matemàtics per a la predicció dels robatoris amb força a Catalunya, dirigida per Laura Serra Saurina i Marc Sáez i s’ha defensat recentment a la UdG.

Per realitzar aquest estudi, Pere Boqué –que també és caporal– ha dividit Catalunya en cel·les quadrades de 5 km de costat i, un cop descartades aquelles zones amb poca incidència, ha pogut comprovar com els robatoris amb força en domicilis segueixen patrons temporals en forma d’onades; és a dir, si una setmana hi ha nombrosos robatoris en una cel·la, en la següent n’hi haurà en una quantitat semblant o superior i, segurament, en la tercera també. Així com en altres països aquest estudi s’ha fet a petita escala, dividint el territori en cel·les de pocs centenars de metres quadrats, a Catalunya el patró criminològic, anomenat “victimització quasi repetida”, es detecta poc a petita escala però sí a escales més grans.

Boqué afirma que “aquests canvis, segurament, són conseqüència de les diferències territorials, geogràfiques i urbanes”.

Anticipar robatoris

El resultat final de l’estudi certifica l’existència de conjunts de cel·les òptimes per predir, anomenats constel·lacions, que permeten anticipar els robatoris amb certa precisió en espais geogràficament heterogenis com pot ser Catalunya.

Segons Boqué, la dificultat d’aquest model no rau tant en la predicció de la delinqüència, que segueix patrons estables, sinó en quines accions preventives es poden dur a terme per reduir les probabilitats que s’acabin cometent els delictes que s’han predit.

Tot i que s’ha comprovat la viabilitat d’aquest nou patró per explicar, predir i prevenir els robatoris amb força en domicilis a Catalunya, el model encara no s’ha posat en pràctica. La tesi que ha dut a terme Pere Boqué conclou que “el coneixement de la dinàmica dels patrons espai temps de la criminalitat representa un avantatge per als cossos policials”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.