Política

ERC no vol ofegar la veu del Pirineu sobre els Jocs

També defensa, amb Junts, que el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès hi tinguin “algun grau de participació”

Quatre dies després que el Parlament aprovés “consensuar” amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva “incorporació a l’àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular” anunciada pel govern sobre els Jocs Olímpics d’hivern del 2030, ahir els partits intentaven matisar o expressar la seva interpretació del text.

La moció aprovada va arribar al Parlament dijous passat a través dels comuns, i ERC, Junts i la CUP van donar suport al punt que proposava ampliar la consulta. Ahir, però, mentre els comuns instaven els tres partits independentistes a complir amb l’acord –“el govern té tot el dret a voler ser recordat com el dels macroprojectes fracassats, però el que no pot fer és saltar-se el mandat del Parlament”, etzibava el diputat David Cid–, els republicans i després Junts assenyalaven que les veus de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès “no es poden sobreposar a la veu” de l’Alt Pirineu i Aran.

Així s’expressava la portaveu del partit republicà, Marta Vilalta, partidària de trobar un “equilibri” perquè es garanteixi la votació d’aquestes tres comarques. “S’està intentant treballar i negociar. La consulta ha de ser clara i no ha de generar complexitats a l’hora de llegir-ne el resultat”, afegia. Vilalta remarcava que el seu partit “no contribuirà a menystenir la veu de ningú”.

Junts, per la seva banda, assegurava que la conselleria de Participació Ciutadana ha de trobar la manera més ponderada perquè el territori s’expressi. La portaveu, Elsa Artadi, explicava que “algun grau de participació s’ha d’acordar amb els territoris”. Artadi aposta per “buscar l’equilibri” entre el pes de l’Alt Pirineu i aquestes tres comarques, que “no s’han d’excloure”.

L’ús del terme consensuar que apareix en el punt de la moció aprovat dijous passat en el ple del Parlament ha generat diverses interpretacions: des dels que creuen que significa que els berguedans, els solsonins i els ripollesos han de votar en igualtat de condicions fins als que opinen que han de tenir veu en el disseny de la candidatura, però sense participar a la votació. Segons Artadi, aquesta moció obliga a treballar “com es fa aterrar aquesta consulta al territori”. La consulta està prevista per aquesta primavera.

LES FRASES

El que importa és consensuar la fórmula i l’encaix, sense ofegar la veu de l’Alt Pirineu i Aran
Marta Vilalta
secretària general i portaveu d’erc
Cal buscar l’equilibri entre el pes de l’Alt Pirineu i aquestes tres comarques, que no s’han d’excloure
Elsa Artadi
portaveu de junts
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.