Els EUA congelen els actius del Banc Central de Rússia
Executen més sancions per debilitar l’economia de Moscou
El Tresor nord-americà castiga un fons d’inversió proper a Putin
Els Estats Units van intensificar ahir les sancions contra Moscou en anunciar la congelació dels actius del Banc Central de Rússia al país nord-americà, una jugada que pretén frenar la capacitat del Kremlin d’accedir a les seves reserves internacionals per finançar la guerra contra Ucraïna.
Així ho va comunicar el Departament del Tresor dels EUA, que també va imposar mesures contra el Fons d’Inversió Directa de Rússia, un fons sobirà gestionat per un estret aliat del president rus, Vladímir Putin.
La titular del Tresor nord-americà, Janet Yellen, va assenyalar en un comunicat que aquestes mesures “limitaran significativament la capacitat de Rússia de fer servir actius per finançar les seves activitats desestabilitzadores, i apuntarà als fons dels quals depenen Putin i el seu cercle íntim per permetre la seva invasió d’Ucraïna”.
Tot i la importància d’aquestes sancions, no està clar quina quantitat de les reserves de divises de Rússia es mantenen en dòlars dels EUA, una dada que l’administració de Joe Biden no ha volgut fer pública.
Dins del paquet de sancions, l’Oficina de Control d’Actius Estrangers (OFAC, segons les sigles en anglès) del Departament del Tresor va prohibir als nord-americans fer transaccions amb el Banc Central de Rússia, el seu fons sobirà i el Ministeri de Finances, una acció que “immobilitza efectivament” qualsevol actiu del Banc Central rus als Estats Units.
Com que els Estats Units han actuat en coordinació amb els aliats europeus, la capacitat de Rússia d’utilitzar les seves reserves internacionals per donar suport a la seva moneda s’ha frenat i el valor del ruble s’ha desplomat en les últimes hores.
En una trucada amb periodistes, funcionaris de la Casa Blanca van assegurar que les sancions encara escalarien més si Putin continua avançant amb la seva invasió amb l’objectiu que aquest moviment militar es converteixi en un “fracàs estratègic” per al Kremlin.
Aquesta última tanda de sancions arriba en la vigília del primer discurs de l’Estat de la Unió de Biden davant el Congrés, un acte en què el president nord-americà repassa les fites aconseguides durant l’últim any i projecta els seus plans per al següent.
En aquesta ocasió, s’espera que Biden valori temes relacionats amb l’alta inflació als Estats Units, els efectes del tercer any de la pandèmia del coronavirus i el conflicte a Ucraïna, entre altres.