Política

FRANCESC SERRA

PROFESSOR DE RELACIONS INTERNACIONALS DE LA UAB

“Putin ens ha enganyat a tots”

“S’ha tret la careta i es fa evident que tot el que ha passat en les últimes setmanes respon a una planificació”

“No crec que la població russa desitgi l’atac; veure imatges de bombardejos sobre Kíev i de matances de civils”

UN EXPERT EN RÚSSIA
Doctor en relacions internacionals per la UAB, Francesc Serra ( Barcelona, 1962) fa classes en aquesta universitat i també al CIDOB i és membre de l’Observatori de Política Exterior Europea de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus. Les seves àrees d’investigació se centren especialment en els conflictes nacionals a l’espai postsoviètic, el procés d’ampliació de la UE cap a l’Europa central i oriental i en les relacions entre Rússia i la UE

L’ofensiva del Kremlin a Ucraïna ha decebut acadèmics com Francesc Serra que sempre han intentat escoltar i entendre Rússia per tenir una visió més equilibrada dels seus conflictes amb Occident.

Putin tenia planificat des de fa temps l’atac a Ucraïna?
Bastant, sí. Encara n’hem de saber les conseqüències últimes, però hi ha una cosa certa i és que Putin s’ha tret la careta i ara es fa evident que tot el que ha passat en les últimes setmanes i que alguns, inclòs jo mateix, intentàvem relativitzar (són maniobres, té dret a fer-ho, és el seu territori...) respon a una planificació.
Envairà tot el país?
Fa tres dies, t’hauria dit que no, però dilluns va canviar tot amb el reconeixement de les repúbliques del Donbass. S’ha fet un pas de gegant. Ara, no sé fins a quin punt li convé, a Putin.
Per què ho diu?
Unes enquestes de l’últim any revelen que el 80% de la població russa està d’acord que hi hagi un estat ucraïnès independent, i només un 17% que s’unifiqui amb Rússia. A Ucraïna era un 7% el que volia la unió entre tots dos països. No crec que la població russa desitgi l’atac. La incorporació de Crimea, el 2014, va impulsar la popularitat de Putin, però ara és diferent.
Què ha canviat?
A la població de Rússia, que en general és sensible, culta i intel·ligent, i que estima moltíssim Ucraïna per moltes raons, no li agradaria veure imatges de bombardejos sobre Kíev, ni matances de civils, cosa que seria inevitable si hi ha combats terrestres.
Com ha reaccionat la població russa a la intervenció?
Hi ha protestes a Rússia ara mateix. Navalni ha condemnat l’operació, diverses institucions, un grup de més de 80 periodistes ha signat un manifest contra la guerra, també alcaldes, regidors...
Se li pot girar en contra, a Putin?
És una maniobra molt arriscada que ens porta, a més, a un escenari sense precedents: la primera guerra entre dos estats a Europa des del 1945, o potser la segona si tenim en compte Geòrgia, el 2008. Se m’escapa bastant què és el que realment pretén Putin.
Què l’ha sorprès?
El fet de bombardejar objectius militars arreu d’Ucraïna, amb una arrogància que resulta bastant xocant en molts aspectes, des de negar el caràcter de nació a Ucraïna fins a fer callar els seus assessors i a humiliar-los públicament.
Rússia pot afrontar una guerra?
Rússia té moltes debilitats estructurals. Econòmicament, no crec que es pugui mantenir una guerra llarga, que no sé si hi serà. Si no hi ha suport directe de l’OTAN –francament, espero que no–, possiblement la conquesta d’Ucraïna pot durar uns dies o setmanes, però la resistència pot ser molt llarga.
L’atac sembla una decisió molt personal de Putin...
Sí. Potser és una impressió, però veig un Putin més envellit i més entossudit. La primera víctima de la guerra ha estat la credibilitat del Kremlin. Ens han mentit a tots; el mateix António Guterres [secretari general de l’ONU] ha dit que se sent enganyat i que s’havia equivocat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.