Putin tiba la corda
El líder rus reconeix la secessió de les autoproclamades repúbliques del Donbass i ordena enviar-hi tropes per “mantenir-hi la pau”
Washington i la UE denuncien la “violació” del dret internacional i amenacen amb sancions
El president de Rússia, Vladímir Putin, va reconèixer ahir la independència de les autoproclamades repúbliques secessionistes de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna, en un moviment que dispara la tensió a la regió i les alarmes per una pròxima invasió russa d’Ucraïna. Al vespre, va fer un pas més aprovant l’enviament de tropes russes a aquests territoris per “mantenir-hi la pau”.
En una cerimònia al Kremlin, Putin va signar un decret amb el reconeixement després d’una llarga al·locució televisada a la nació en què va dir que havia pres una decisió que ja feia temps que tenia meditada: “Reconèixer immediatament la independència i la sobirania de la República Popular de Donetsk i de la República Popular de Lugansk.”
Tot seguit, va signar tractats d’amistat i assistència mútua amb els líders de Donetsk, Denís Puixilin, i de Lugansk, Leonid Pàssetxnik, a qui va felicitar, i va demanar al Parlament que doni suport a la seva decisió i ratifiqui aquests tractats amb les dues repúbliques.
El líder rus va prendre aquesta decisió després de rebre ahir dels dos líders secessionistes prorussos una sol·licitud sobre aquest tema i després que la Duma russa (la cambra baixa) li enviés una resolució per instar-lo a reconèixer la independència de Donetsk i Lugansk.
Putin va afirmar en el seu discurs que la situació al Donbass, on s’enfronten els secessionistes prorussos des de l’any 2014 amb l’exèrcit ucraïnès, en un conflicte que ha costat la vida a prop de 14.000 persones, és “crítica, greu” des de fa temps.
El president rus va esgrimir, com a argument, els vincles que uneixen Rússia i Ucraïna. “Poso l’accent, una vegada més, que Ucraïna per a nosaltres no és només un país veí. És una part integral de la nostra pròpia història, cultura, espai espiritual. Aquests són els nostres camarades, parents, entre els quals no només hi ha col·legues, amics, excompanys, sinó també parents, persones connectades amb nosaltres per llaços de sang, familiars”, va dir Putin.
El cap del Kremlin va llançar una amenaça directa a Ucraïna en exigir “als qui han usurpat el poder i mantenen el poder a Kíev que posin fi immediatament a les accions militars”. “En cas contrari –hi va afegir–, tota la responsabilitat per la possible continuació de vessament de sang recaurà totalment sobre la consciència del règim que governa el territori d’Ucraïna.”
La decisió de Putin ha provocat la condemna de bona part de la comunitat internacional. La Unió Europea (UE) va afirmar que la decisió del president rus és una violació “flagrant” del dret internacional i va advertir que reaccionarà amb “unitat, fermesa i determinació solidària” amb Ucraïna. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va condemnar també la decisió de Rússia i va advertir que “erosiona els esforços cap a una solució del conflicte”.
En el mateix sentit es va expressar Washington. La Casa Blanca va anunciar ahir que el president dels EUA, Joe Biden, signarà “aviat” una ordre executiva amb sancions econòmiques per a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk. L’ordre executiva prohibirà noves inversions, comerç i altres transaccions econòmiques per part d’institucions i ciutadans nord-americans a Donetsk i Lugansk.
Cimera improbable
El moviment de Putin suposa un cop a les esperances que el conflicte es pogués resoldre per la via diplomàtica, que havien agafat volada després de les últimes gestions de líders com ara el francès Emmanuel Macron i el canceller alemany, Olaf Scholz. També complica la possibilitat d’una cimera del president rus amb Biden, que ja havia advertit que no s’hi reuniria si atacava Ucraïna.