Els rebels prorussos del Donbass anuncien l’evacuació de civils cap a Rússia
Justifiquen l’operació pel temor a una invasió per part d’Ucraïna, un extrem que Kíev nega
Brussel·les veu el moviment com a “part d’una narrativa de guerra”
Els rebels prorussos de l’est d’Ucraïna han anunciat aquest divendres l’evacuació de tots els civils cap a Rússia.
Denis Pushilin, cap de l’autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD), ha publicat aquest divendres un vídeo a les xarxes socials on afirma que avui mateix començarà una evacuació massiva de ciutadans cap al país veí. “A partir d’avui s’ha organitzat una sortida massiva centralitzada de la població cap a la Federacio Russa, primer de les dones, nens i gent gran”, ha dit Pushilin, segons ha informat l’agència oficial russa TASS.
El líder de l’RPD ha detallat que ha acordat amb les autoritat russes de la regió de Rostov els llocs de recepció i acollida dels desplaçats. “S’han creat totes les condicions per a un trànsit ràpid als punts de control”, ha afirmat.
Pushilin ha justificat aquest moviment perquè, segons ell, “el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, aviat donarà una ordre a l’Exèrcit per a una ofensiva per implementar un pla per envair el territori de Donetsk i Lugansk”, d’acord amb les informacions dels mitjans russos.
El líder de la també autoproclamada República Popular de Lugansk (RPL), Leonid Pasechnik, ha seguit els passos de Pushilin i ha ordenat l’evacuació massiva de civils cap a Rússia davant el temor d’un atac de l’Exèrcit ucraïnès, segons l’agència russa Interfax.
“Amb la finalitat d’evitar víctimes entre la població civil faig una crida als habitants de la república que no estiguin mobilitzats ni implicats en els serveis bàsics de la infraestructura social i civil a traslladar-se el més aviant possible a territori de Rússia”, ha declarat.
El líder prorus ha encarregat a l’administració local, la policia i els serveis d’emergències que garanteixin una “evacuació organitzada” de la infraestructura social i ajudin la població a traslladar-se fins als punts fronterers.
En les últimes hores, sobretot aquest dijous, hi ha hagut greus violacions de l’alto el foc instaurat el 2015 a l’est del país. Segons Donetsk, les forces armades ucraïneses han obert foc contra la seva autoproclamada república en una trentena d’ocasions aquest divendres, segons TASS.
De la seva banda, Kíev ha informat de 45 violacions de l’alto el foc per part dels prorussos.
El ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Reznikov, ha assegurat avui a la Rada Suprema (Parlament) que només ahir els separatistes van efectuar 60 atacs, 43 dels quals van ser amb armes prohibides pels Acords de Pau de Minsk. Segons Reznikov, des de l’1 de gener fins al 16 de febrer –ambdós inclosos- s’han produït 107 atacs a posicions de soldats ucraïnesos a la línia de contacte a les regions de Donetsk i Lugansk des dels territoris temporalment ocupats per Rússia.
No obstant això, ha afirmat que Ucraïna no planeja cap acció violenta contra els territoris rebels, perquè aposta per una solució pacífica al conflicte.
A Brussel·les veuen aquests moviments com a “part d’una narrativa de guerra” i neguen que Ucraïna estigui preparant una ofensiva al Donbass, la regió on es troben aquests dos territoris.
“La violència i els discursos tòxics han de parar”, avisen fonts diplomàtiques europees, que responsabilitzen els rebels prorussos de “l’augment radical” de la violència aquest dijous.
No obstant, el president francès, Emmanuel Macron, no s’ha atrevit aquest divendres a culpabilitzar els separatistes del Donbass i ha demanat a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) que “aclareixi” els últims bombardejos i enfrontaments al Donbass.
Avís de la UE a Bielorússia
La Unió Europea (UE) amenaça d’imposar “ràpidament” fortes sancions econòmiques a Rússia si hi ha “un atac militar” a Ucraïna. “Seria qüestió de dies, no setmanes”, afirmen les mateixes fonts.
La UE també contempla sancionar Bielorússia si “participa” en l’agressió. De fet, fa temps que els governs europeus treballen per reforçar les sancions econòmiques ja imposades contra el règim d’Aleksandr Lukaixenko per la repressió al país.
Amb tot, a Brussel·les ja pensen en “reconsiderar” la seva estratègia actual si la situació continua igual els pròxims dies: enfrontaments al Donbass i una àmplia presència militar russa a les fronteres d’Ucraïna.