Política

Mà de ferro del Canadà contra el bloqueig transfronterer

Els manifestants antivacunes, que han tancat tres passos clau, provoquen aturades en la indústria automobilística

Les autoritats decreten l’estat d’emergència a la província d’Ontario

Després de tres setmanes de protestes al Canadà d’un grup de camioners contra els requisits de vacunació per la covid-19 que s’apliquen en aquest país, les autoritats canadenques han començat a posar fil a l’agulla amb mesures contundents per als que ocupen la via pública i que, principalment, han bloquejat els punts estratègics transfronterers entre el Canadà i els Estats Units.

Ahir, el primer ministre de la província d’Ontario, Doug Ford, va anunciar la declaració d’estat d’emergència d’aquest territori com a resposta a les protestes de l’anomenat “comboi de la llibertat”. Segons Ford, les mesures s’aplicaran “amb urgència” per posar fi a una mobilització que considera “il·legal”.

Així, les autoritats collen els camioners amb multes contundents: “Les multes per incompliment seran greus, amb una pena màxima de 90.000 euros i fins a un any de presó. També proporcionarem autoritat addicional per considerar la retirada de les llicències personals i comercials a qualsevol persona que no compleixi aquestes ordres”, va subratllar el primer ministre. Aquesta és la resposta de les autoritats canadenques després de dies de fortes pressions i crítiques de manca d’inacció. “La gent vol veure mesures. Això és una declaració política, n’estem prenent”, va reblar Ford, que va deixar un missatge explícit als manifestants: “Si us plau, torneu a casa.” Aquesta resposta alleujarà els Estats Units, que en les últimes hores havien pressionat de valent les autoritats canadenques per posar punt final als bloquejos fronterers, especialment el tancament durant tota aquesta setmana del pas fronterer que connecta Windsor amb Detroit –el més concorregut d’àmbit internacional a l’Amèrica del Nord–, a més de dos passos fronterers menors.

Aquesta setmana, el “comboi de la llibertat” ha tallat completament tres passos fronterers entre els Estats Units i el Canadà, i el setge iniciat a Ottawa havia generat les primeres conseqüències. La més rellevant, l’econòmica. El tancament del pas fronterer ha bloquejat la ruta de subministrament més estratègica del sector de l’automòbil. Així, arran de la protesta, s’ha aturat part de la producció d’automòbils a Detroit i això està generant grans pèrdues econòmiques.

El Canadà envia el 75% de les seves exportacions als Estats Units i el pont sol gestionar 8.000 camions al dia, que representen una quarta part de tot el comerç transfronterer, o uns 500 milions d’euros al dia. Es tracta de prop de 90 milions d’euros diaris en subministrament de peces d’automòbil que cada dia creuen aquest pas fronterer.

En espera de la reacció dels manifestants després de l’anunci fet per les autoritats canadenques, l’èxit de la mobilització ha encomanat altres simpatitzants antivacunes. Així, Ottawa es prepara per viure el tercer cap de setmana consecutiu de protestes. El cap de setmana s’hi van concentrar més de 8.000 manifestants, un fet que farà que la policia es reforci amb més agents provincials i federals.

LA XIFRA

90.000
euros
de multa poden arribar a rebre els manifestants canadencs que estan bloquejant el trànsit.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.