Economia

Una ONG reclama reduir un 40% els porcs de Catalunya abans del 2035 per complir l’Acord de París

L’entitat assenyala que s’hi fabrica 4 vegades més carn de la que es consumeix

L’ONG Justícia Alimentaria ha reclamat aquest dijous que el nombre de porcs a Catalunya es redueixi en un 40% abans del 2035 per complir l’Acord de París que es va signar el 2016 per lluitar contra el canvi climàtic.

L’entitat ha publicat un estudi on assenyala que el sistema porcí català està en mans de grans corporacions, que està enfocat a l’exportació i que es fabrica quatre vegades més carn de la que es consumeix.

L’estudi promogut per Justícia Alimentària recalca que la indústria porcina és “amb diferència” la més contaminant malgrat que no tots els índexs ho mostrin. “Això és perquè fins ara, per calcular els índexs de contaminació, no s’havia tingut en compte tota la pol·lució derivada de la fabricació dels pinsos, els residus que genera o la fabricació d’envasos que requereix”, apunta.

L’estudi, que porta com a títol ’Això no toca. Les emissions ocultes del sector porcí català’, explica que un dels pitjors elements de la contaminació porcina són les emissions d’amoníac. Segons Justícia Alimentària, l’Estat va excedir en un 33% els límits legals d’emissió d’amoníac permesos per la Unió Europea. I aquesta tendència continua creixent: l’any 2011 es van emetre 418 milers de kilotones de gas i el 2019 en van ser 471 kilotones.

El treball reivindica que el volum del sector porcí ha crescut massa degut a la ramaderia intensiva i ho il·lustra amb un exemple: Catalunya va sacrificar el 2020 més animals que països com França, Itàlia o Bèlgica.

L’ONG posa el focus en els interessos que hi ha darrere la indústria: “no parlem pas d’un petit sector basat en unes quantes granges familiars, sinó d’actors corporatius globals que condicionen consums i polítiques públiques que bàsicament estan orientades a l’exportació”.

El text posa com a exemple a Alemanya, al·legant que el país germànic ja ha reduït el seu nombre de porcs fins a les xifres que tenia fa 25 anys.

L’informe també alerta del perill de la desforestació que implica la indústria porcina a través de la importació de soja per fer el pinso que donen als animals. Perquè el 22% de la soja utilitzada en la fabricació de pinso a Catalunya és importada de països on es recorre a l’eliminació de zones forestals per a l’elaboració d’aquest nutrient.

Una de les solucions que proposa l’estudi és fer un canvi de dieta. Defensa que si se seguissin les recomanacions de consum màxim de carn del Departament de Salut i si s’aconseguís reduir un 50% el transport d’aliments, les emissions corresponents a la dieta es reduirien un 25%.

“Hem de començar a veure la carn industrial com el que és: una font inqüestionable de problemes per a la societat. Cal que les polítiques públiques deixin de subvencionar aquest model i el mateix pressupost es destini a canviar-lo”, ha reclamat Javier Guzmán, director de Justícia Alimentària.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.