Política

La CE es manté al marge de la polèmica del 25% a l’escola, però la comissió de Peticions del PE enviarà un avís al Govern

L’òrgan parlamentari presidit pel PP també alertarà Sánchez, tot i que Brussel·les nega que es vulneri la llei de la UE

La Comissió Europea ha insistit que no intervindrà en la polèmica sobre la sentència del 25% de castellà a les escoles perquè no té “competències” en aquest àmbit”. “És un afer intern de l’estat espanyol, que s’ha de gestionar en línia amb el seu ordre constitucional”, ha dit Rajka Lozo, de la direcció general d’Educació de la CE, al comitè de Peticions de l’Eurocambra que analitza una queixa ciutadana per “la discriminació dels castellanoparlants en el sistema educatiu català”.

Lozo ha recordat que aquest afer està en mans de les autoritats espanyoles i que Brussel·les només pot intervenir quan “s’infringeix la llei de la UE”. “No sembla que sigui el cas amb la informació que tenim”, ha puntualitzat.

La presidenta de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha acusat el Govern “d’atemptar contra l’estat de dret” i ha demanat “ajuda a Europa”. “El govern d’Espanya manté un silenci sospitós”, ha dit.

Amb tot, el comitè de Peticions, presidit pel PP, ha deixat oberta la petició i enviarà “un requeriment” al Govern i l’executiu de Pedro Sánchez perquè “es compleixi la sentència”. Els coordinadors del comitè podrien debatre més endavant si envien una missió d’eurodiputats a Catalunya per analitzar la situació.

En declaracions als mitjans després del debat, Losada ha valorat positivament que no s’hagi tancat la petició. “Si venim a Europa és perquè la solució no arriba ni des del govern de la Generalitat ni des del govern d’Espanya”, ha dit. En aquest sentit, Losada ha avisat que el Govern “està disposat a incomplir la sentència”: “Quan la desobediència sigui real, quan passin dos mesos i desafortunadament no s’acati (la sentència), tornarem a venir i portarem més proves”.

El debat al comitè de Peticions ha estat marcat pels retrets entre els partits catalans i espanyols. Junts, ERC i PSC han defensat el model lingüístic català, en canvi, PP, Cs i Vox han acusat el Govern i l’executiu espanyol d’incomplir la sentència sobre el 25%.

L’eurodiputat del PSC, Javi López, ha assegurat que la sentència del 25% “encara és a temps” d’aplicar-se i que les autoritats catalanes “sempre han aplicat les sentències en aquest àmbit”. “S’han aplicat sigil·losament, però s’han aplicat”, ha reblat. A més, López ha defensat que la sentència és “compatible” amb el model lingüístic català. “És i hauria de ser compatible”, ha remarcat.

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha denunciat que es vol “crear un problema on no existeix”. “Creuen que poden guanyar un vot més a costa de la nostra llengua”, ha dit, afegint: “En el fons és una croada del nacionalisme espanyol que busca uniformitzar l’estat per por a la diversitat”.

Per la seva banda, l’eurodiputat de Junts Toni Comín ha advertit que sense el model d’immersió lingüística s’acabarà amb un “bilingüisme asimètric” on el català representi una llengua “residual” a Catalunya. “És el somni del nacionalisme espanyol”, ha opinat.

Al seu torn, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha recriminat a la Comissió Europea que rebutgi intervenir en el que considera “una situació gravíssima”.

L’eurodiputada del PP Rosa Estarás ha criticat que s’intenti vincular el català “a l’independentisme” i ha denunciat el cas de l’escola de Canet. Estarás s’ha queixat que la família hagi d’afrontar els costos pel procés judicial i “assetjament” per reclamar el 25% de castellà a l’escola.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.