Societat

Els hotels de Barcelona ja veuen la remuntada a prop

Des que va començar la pandèmia han deixat d’ingressar 2.500 milions d’euros

Un 40% del personal continua en ERTO

El 2020/21 els preus van baixar un 40% per atreure turistes locals

Els hotels de Barcelona van acabar l’any molt pitjor del que havien previst per culpa de l’òmicron i les restriccions internacionals i comencen el 2022 amb un 73% d’hotels oberts però tan sols un 10% d’ocupació. “L’ocupació ara mateix és tan baixa que no descartem que alguns dels hotels que havien tornat a obrir acabin decidint tancar unes setmanes més”, va dir ahir el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, que va assegurar que el sector té l’esperança d’una ràpida recuperació gràcies als congressos internacionals, el primer dels quals, el Mobile World Congress (MWC), comença a finals d’aquest mes.

“Tenim 10.000 places reservades per al Mobile que ja no es poden cancel·lar i després ja ens venen l’ISE, l’Alimentaria, el Seafood, el congrés de cardiologia....”, va comptar Clos, que va assegurar que, pel que es va veure a Fitur (la fira internacional de turisme que es va fer a Madrid a finals de gener), “hi ha moles ganes de tornar a fer fires i molta seguretat i confiança, cosa que ens fa pensar que ara sí, i si no apareix una nova variant comencem definitivament la recuperació”.

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona va fer públiques ahir les xifres del que ha suposat la pandèmia per als hotels de la capital catalana: 2.500 milions de pèrdues i un 40% dels 35.000 treballadors del sector encara en ERTO.

Preus que cauen

Els hotels de Barcelona han abaixat en dos anys el preu mitjà un 40% perquè, en no haver-hi turistes internacionals (especialment nord-americans i asiàtics, que són els que tenen més poder adquisitiu i els que més gasten), van haver d’omplir amb turistes locals, que no poden pagar els preus habituals. Cal recordar que durant molts mesos, quan les fronteres estaven tancades, molts dels hostes dels hotels (gràcies a ells van poder aguantar) van ser gent de Catalunya i de la resta de l’Estat. I durant unes setmanes, quan la mobilitat era comarcal, gent de Barcelona.

Segons les dades facilitades ahir, si el mes de gener del 2020, quan encara no hi havia pandèmia, el preu mitjà d’una habitació a Barcelona era de 102,13 euros la nit, el mes de juny del 2020 (després de dos mesos de tancament total) l’habitació es pagava a 63,28 euros. El desembre de l’any passat, amb un 45% d’ocupació, el preu mitjà de l’habitació era de 105,89 euros.

Una altra cosa que va lamentar Jordi Clos va ser la sortida de Barcelona de la llista Top 10 de les millors ciutats turístiques del món. En aquest sentit va demanar arraconar la cultura del no (no a l’Hermitage, no a l’ampliació de l’aeroport...) i va demanar “fer el que calgui perquè Barcelona torni a ser una ciutat capdavantera”. Va opinar que “les terrasses acabades amb canyes al mig del carrer i els blocs de ciment de color groc per tota la ciutat” donen una sensació d’abandonament i també va queixar-se que no hi hagi esdeveniments que cridin l’atenció dels turistes internacionals, com en el seu dia va ser l’anunci de fer “una illa de museus a Montjuïc, que ha acabat en no res”. Jordi Clos va mostrar el seu desacord amb la remodelació que preveu l’Ajuntament als palaus firals del que va ser l’Exposició del 1929 (que es tirin les columnes de Montjuïc) i, en tot cas, es va definir a favor dels Jocs Olímpics Barcelona-Pirineus.

El trauma del Four Seasons

El Gremi d’Hotels de Barcelona no perdona a l’Ajuntament que vetés la instal·lació a la ciutat d’un Four Seasons, un hotel de superluxe d’una gran cadena internacional. “L’hotel ha acabat anant a Madrid, ha modificat urbanísticament el seu entorn i ha estat l’esquer per a un nou tipus de turisme internacional que Madrid no tenia, d’un nivell molt alt, que és el que teníem nosaltres”, va explicar el president dels hotelers barcelonins, Jordi Clos. “Ara Madrid, i gràcies a aquest hotel que volia venir a Barcelona però que no van deixar fer, es beneficia d’un turisme de luxe que va de Four Seasons a Four Seasons per tot el món”, va dir Clos tot assumint que la capital de l’Estat ara mateix s’endú un tros de pastís important i pren avantatge respecte a Barcelona. El Gremi d’Hotels també lamenta que en l’aprovació del Peuat (pla especial urbanístic d’allotjaments turístics) l’Ajuntament hagi mantingut el centre de la ciutat com a zona de decreixement turístic i no s’hi pugui construir cap nou hotel, ni tan sols en edificis històrics. “Això vol dir que hi ha palaus i cases senyorials en les quals no es poden fer ni pisos ni oficines i on es podrien fer hotels petits de 30-40 habitacions. S’asseguraria un negoci i alhora la conservació i el manteniment d’un patrimoni important per a la ciutat”, va lamentar Jordi Clos. Per contra, el GHB, es va felicitar perquè el Peuat mantingui la prohibició de llogar habitacions particulars per menys de 31 dies, tot i que Clos va recordar “que ha fet falta que els hotels guanyéssim 120 plets”. El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, per la seva banda, es va queixar de la quantitat de traves burocràtiques que hi ha a l’hora de tramitar llicències a Barcelona.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.