Un desplegament per fer pressió
Als 100.000 soldats concentrats a la frontera amb Ucraïna, Rússia hi afegeix més forces al sud i a Bielorússia
Els països aliats incrementen la seva presència militar al flanc oriental de l’OTAN
Moscou també contracta mercenaris i aprovisiona les forces interposades que té a l’est d’Ucraïna
Mentre manté encara actiu el front diplomàtic, Rússia mobilitza les seves forces sobre el terreny. Als aproximadament 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna detectats pels satèl·lits dels serveis d’intel·ligència dels EUA el mes passat, hi afegeix el desplegament d’un ampli contingent a Bielorússia, que inclou míssils balístics de curt abast, bateries antiaèries i tropes d’elit, a més d’exercicis aeris i navals en altres punts.
Sis vaixells amfibis amb capacitat per transportar tropes, tancs i altres vehicles militars navegaven fa uns dies rumb al mar Negre per a un desembarcament a la costa meridional d’Ucraïna en cas que Putin ordenés un atac. Moscou també contracta mercenaris i aprovisiona les seves forces interposades a la regió del Donbass –a l’est d’Ucraïna– de combustible, tancs i artilleria per si revifen els combats, segons va revelar el diari britànic The Guardian citant fonts del servei d’informació militar ucraïnès.
Aquesta mateixa setmana, més de 60 caces i caces bombarders russos van participar en uns exercicis de llançament de míssils al sud de Rússia i a la península de Crimea, annexionada el 2014, i a les regions de Rostov i Krasnodar, properes a Ucraïna, segons va informar l’oficina de premsa de la circumscripció militar russa Sud.
Les agrupacions aèries d’aquest districte i de la flota del mar Negre es van traslladar a aeròdroms operatius i van assajar atacs amb míssils a la “distància més gran possible”. En els exercicis, hi van participar caces Su-27SM i Su-30SM2 i caces bombarders SU-34. A més, les unitats aèries havien d’assajar accions per protegir els aeròdroms dels atacs d’un suposat enemic. Amb anterioritat, més de 6.000 militars de la circumscripció militar Sud havien estat posats en estat d’alerta en el marc d’un exercici per verificar la capacitat combativa de les unitats.
Quant al bàndol occidental, diversos països aliats han anunciat un increment de la seva presència en el flanc oriental de l’OTAN. Els EUA han posat en alerta 8.500 soldats que es desplegarien en països de l’est d’Europa dins de la Força de Resposta de l’OTAN.
Des de l’Estat espanyol van salpar la setmana passada cap al mar Negre la fragata Blas de Lezo i el caçamines Meteoro. La fragata té previst integrar-se a l’SNMG-2, una de les agrupacions navals de l’Aliança, en unes maniobres habituals ja programades per aquest any i que el govern espanyol ha decidit avançar. Dinamarca ha enviat una fragata al Bàltic i desplegarà quatre avions de combat F-16 a Lituània en suport de la missió de vigilància aèria de l’OTAN a la regió. Finalment, França enviarà tropes a Romania.