Política

Govern i sindicats insten a no cedir i a defensar la immersió

Aragonès reitera que ultimen un “desplegament normatiu” per blindar el català i Som Escola l’apressa a passar de les paraules als fets

L’unionisme exigeix a l’executiu acatar la sentència

Com ja ha passat tantes vegades, la resolució dictada ahir pel TSJC sobre la llengua a l’escola va provocar una cascada de reaccions tant en l’àmbit institucional com en la societat civil. Des del govern català, sindicats i entitats, la resposta a l’escomesa judicial va ser fer una defensa tancada del model d’immersió, així com una crida a no cedir a la pressió, en aquest cas de les togues, per intentar aigualir-lo o, directament, liquidar-lo. En aquest context, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va proclamar, via Twitter, que “el català no es toca i l’escola catalana, tampoc”. “Prou d’atacs a la llengua, a l’ensenyament i al país sencer”, hi afegia, i va recordar que l’executiu està “treballant en el desplegament normatiu per refermar el model d’escola catalana”. Sobre això, justament, Som Escola, la plataforma que agrupa nombrosos col·lectius que defensen el model educatiu del país, va instar l’executiu a complir “els compromisos que ha pres amb la comunitat educativa”, i que van des de fer els retocs reguladors a què feia referència Aragonès per preservar la immersió fins a reforçar la presència d’inspectors que vetllin perquè el català tingui una presència a les aules d’acord amb el que dicta la llei. Des d’Òmnium, una de les entitats adherides a Som Escola, el seu president, Jordi Cuixart, subratllava: “No pot acatar una sentència que ataca l’escola, la llengua i la convivència... Protegim els mestres i blindem un consens bàsic, exemple de cohesió i orgull de país.”

Des de l’àmbit sindical, la d’Ustec va ser una de les veus més explícites sobre què cal fer o deixar de fer davant l’escenari que ha plantejat el TSJC. “La nostra posició es manté com fins ara: no acatar aquesta sentència”, manifestava la seva portaveu, Iolanda Segura, que també va instar el govern a “convocar una cimera d’urgència per acordar una estratègia i fer força unitària” davant una sentència que, adverteix, respon “a criteris ideològics i no pedagògics”. També va demanar al Departament d’Ensenyament i a la Generalitat que “es responsabilitzin de les decisions que es prenguin” i “defensin el professorat, el personal dels centres i tota la comunitat educativa perquè no quedi desemparada si no es compleix la resolució judicial”. Al seu torn, Rosa Vilaró, responsable de polítiques educatives de CCOO, va recalcar que la immersió lingüística “ha estat una metodologia de consens, ja que l’aprenentatge de les llengües no va de percentatges, sinó de competències lingüístiques, per tal que l’alumnat n’acabi tenint en català, castellà...”, mentre que la Intersindical també va demanar al govern català que “no només no apliqui aquesta sentència que liquidaria l’educació en català, sinó que reforci encara més (com van anunciar en el pla d’impuls de la llengua a l’educació) el model lingüístic i apliqui la normativa catalana per la qual la llengua vehicular de l’educació a Catalunya és el català”. Per reblar el clau, la presidenta de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac), Belén Tascón, una entitat de més de 500.000 famílies, es va mostrar “sorpresa” per la sentència del TSJC, perquè la seva “execució hauria de demanar-la la part interessada, que és el ministeri” i, a més, “es basa en un article que ja no existeix a la Lomloe”.

L’unionisme ho celebra

Per contra, des de col·lectius i partits unionistes ahir tot eren cants de victòria i crides a aplicar la resolució. I, en aquest sentit, també hi va haver advertiments. “Cridem l’atenció sobre la gravetat que ara tindria qualsevol instrucció o actuació dirigida a impedir l’eficàcia de la sentència ja ferma”, deia la plataforma Escuela de Todos, que hi afegia: “No hi ha cap raó que pugui justificar l’incompliment de la sentència, per la qual cosa convidem la Generalitat a assumir la nova realitat jurídica i a canviar el sistema educatiu català per adaptar-lo a la Constitució i a l’ordenament jurídic.” Així mateix, formacions com ara Vox van amenaçar, a través del seu líder a Catalunya, de presentar “tantes denúncies com calgui” si no es fa complir el manament del TSJC. “La imposició lingüística a Catalunya té els dies comptats. La Generalitat té deu dies per deixar de trepitjar els drets dels ciutadans i assumir que el castellà ha de ser vehicular a Catalunya. La justícia democràtica és inexorable”, proclamava, per la seva banda, el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa. Lorena Roldán, per part del PP, també va voler ser contundent amb l’executiu d’Aragonès: “Que sàpiguen que no callarem. Si insisteixen en la desobediència, hi plantarem cara.”

LES FRASES

El català no es toca i l’escola catalana, tampoc. Prou d’atacs a la llengua i al país sencer
Pere Aragonès
president de la generalitat
No pot acatar una sentència que ataca l’escola, la llengua i la convivència
Jordi Cuixart
president d’Òmnium
La nostra posició es manté com fins ara: no acatar aquesta resolució
Iolanda Segura
portaveu d’ustec
La imposició lingüística té els dies comptats. El govern té deu dies per deixar de trepitjar drets
Carlos Carrizosa
líder de ciutadans a catalunya
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.