Els EUA i Rússia mantenen oberta la via diplomàtica després d’una nova reunió a Ginebra per la crisi a Ucraïna
Washington presentarà una proposta la setmana que ve amb “idees” per evitar una guerra a Europa
El Kremlin ha desplegat 100.000 soldats a la frontera amb el país veí i Kíev tem una invasió com la del 2014 a Crimea
Els Estats Units d’Amèrica (EUA) i Rússia han acordat aquest divendres mantenir oberta la via del diàleg, tot i que els temors d’una invasió a Ucraïna s’han accelerat en els últims dies.
El secretari d’estat dels EUA, Anthony Blinken, i el ministre d’Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, s’han trobat aquest matí a Ginebra per abordar el conflicte, en una reunió en la que no han trobat solucions de consens. Sí que n’ha sortit el compromís de les dues parts de continuar les converses la setmana que ve.
Blinken ha anunciat que presentaran una proposta per escrit amb les “preocupacions i idees” de Washington per evitar una guerra a Europa. “No esperàvem cap resultat avui, però ara estem en un camí clar en termes d’entendre les preocupacions mútues”, ha assegurat.
En canvi, Lavrov no té clar que les converses estiguin encarrilades: “Ho sabrem quan tinguem una resposta per escrit dels nord-americans sobre tots els punts de les nostres propostes”.
Rússia té desplegades des del desembre uns 100.000 efectius de les seves tropes a la frontera amb Ucraïna, a prop de la zona controlada pels rebels prorussos del Donbass. Kíev tem que el Kremlin torni a ordenar una invasió com la del 2014 a Crimea. Fa setmanes que Washington i Moscou negocien diplomàticament una sortida a la reactivació d’aquest conflicte, però els russos no estan satisfets amb les opcions que s’han posat sobre la taula.
Què demana Putin?
El Kremlin demana als EUA i els seus aliats de l’OTAN que aturin totes les seves activitats militars a Europa de l’Est i l’Àsia Central, dues zones que considera “d’interès vital”.
La proposta russa planteja que l’OTAN garanteixi la fi de l’expansió cap a l’est i la fi de la cooperació militar amb les exrepúbliques soviètiques. En particular, demanen que es veti l’entrada d’Ucraïna a l’aliança atlàntica.
L’OTAN es nega per complet a discutir sobre el seu dret a admetre nous membres i acusa Putin de voler “reintroduir la mentalitat de les esferes d’interès”. Amb tot, l’aliança militar atlàntica ofereix a Moscou negociar la presència de míssils a Europa.