Política

Johnson vol fer una purga en el seu equip per salvar el cap i continuar al poder

Culpa els seus treballadors de les festes il·legals de Downing Street

La popularitat del primer ministre britànic és més baixa que la de May el 2019

El primer ministre britànic, Boris Johnson, prepara una purga dins del seu equip de Downing Street, al qual culpa de les presumptes festes il·legals celebrades a les oficines de la residència oficial durant el confinament. Els primers a ser destituïts, segons informava ahir el Sunday Times, seran el cap de personal, Dan Rosenfield, i el secretari privat de Johnson, Martin Reynolds, que va ser qui va enviar el correu electrònic en què convidava cent persones als jardins de Downing Street i a portar la seva pròpia beguda en la festa del 20 de maig. D’aquesta manera, Johnson vol salvar el cap.

No li serà gens fàcil, perquè també s’ha publicat informació amb testimonis que diuen que Johnson animava els seus treballadors a reunir-se els divendres després de treballar i fer unes cerveses i uns vins. I que les festes amb discjòquei i discoteca com la que es va celebrar el divendres 16 d’abril, la nit abans del funeral de Felip d’Edimburg, l’espòs d’Elisabet II, eren habituals. Fins i tot van comprar una nevera gegant per poder-hi guardar fins a trenta ampolles de cervesa i de vi blanc per a aquestes festes. I asseguren que el primer ministre n’estava al corrent, tot i que ell assegura que no en sabia res.

Tot i la persistència de Johnson a no dimitir, el seu futur polític ara mateix s’aguanta per un fil. El 53% dels membres del Partit Conservador creuen que hauria de dimitir. També cada cop més diputats conservadors ho afirmen. Ja s’han presentat una trentena de cartes per dur a terme una moció de censura interna. En calen 54 (un 15% del total de diputats tories) per provocar la moció. Aleshores caldria que el 51% votés contra Johnson per fer-lo caure. Això és poc probable ara mateix, perquè debilitaria el partit i encara no hi ha substitut.

El seu gabinet en ple ha donat suport a Johnson, però sembla que en privat alguns ministres ja conspiren contra ell i es comencen a promoure com a nou líder i a buscar suports. Un d’ells és Michael Gove, un dels homes forts del govern i que ja va trair Johnson l’any 2016. Ara mateix, el suport popular que té Johnson està per sota del que tenia la seva predecessora en el càrrec, Theresa May, el juliol del 2019, quan van forçar la seva dimissió. La pregunta que es fa molta gent al Regne Unit ja no és si Johnson dimitirà, sinó quan.

El govern compleix l’amenaça contra la BBC

El govern del conservador Boris Johnson ha complert l’amenaça de retallar el finançament de la BBC. La televisió pública britànica es finança a través de la licence fee (taxa de llicència), un impost de 190 euros anuals que han de pagar tots els ciutadans que tinguin un televisor. La llicència es renova cada cinc anys i puja segons la inflació. Això li dona independència, perquè no ha de canviar de direcció ni de línia editorial quan entra un nou govern. La BBC, per exemple, va atacar Tony Blair per la guerra de l’Iraq quan els laboristes estaven al poder i David Cameron per l’austeritat quan els conservadors governaven. I ara publiquen informació contra Boris Johnson, que considera que és una televisió laborista i ha decidit congelar la llicència per sota de la inflació, que està al 5%, en els propers dos anys. Això suposa una retallada de 2.400 milions d’euros. També ha dit que aquesta és l’última renovació de llicència sota el govern de Johnson i que el 2027 s’haurà de privatitzar o semiprivatitzar.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.