L’entrada en endèmia no serà sincrònica arreu del planeta
L’afectació dispar entre territoris endarrerirà la fi de la pandèmia
Els immunòlegs qüestionen l’estratègia de revacunació mentre hi hagi països desprotegits
Dubtes sobre les víctimes reals
L’anhelada conversió de l’epidèmia de SARS-CoV-2 en endèmia no es produirà de manera simultània als diferents països del món, i això endarrerirà la fi de la pandèmia. “Cada país o regió probablement farà la seva transició a una fase endèmica en un moment diferent i d’una forma diferent, però la pandèmia no serà endèmica fins que tots els països hagin arribat a aquesta fase”, assenyalen un grup d’experts de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) a l’informe Quan i com acabarà l’epidèmia?, que acaba de ser publicat.
Malgrat el títol del treball, els científics del centre impulsat per la Fundació La Caixa no s’atreveixen a pronosticar la data del final de la pandèmia, que senten “més propera” després de dos anys de convivència amb el virus. Sí que aventuren, però, que per posar fi a l’epidèmia no n’hi haurà prou únicament amb les vacunes i els tractaments antivirals; caldrà implementar o mantenir mesures no farmacològiques com la ventilació sistemàtica i l’ús de les mascaretes.
L’informe, redactat per l’epidemiòloga Adelaida Sarukhan, el director del grup de recerca en sistemes de salut de l’ISglobal, Jeffrey V. Lazarus; el director del servei de salut internacional de l’Hospital Clínic, Jose Muñoz, i la metgessa de salut pública del Clínic i de l’ISGlobal Clara Marín, defensa que per accelerar la sortida de la pandèmia també serà necessari “garantir un accés veritablement global a vacunes i tractaments”. Aquest criteri, doncs, va en la línia d’altres opinions d’experts en la matèria que ja fa temps que qüestionen l’estratègia d’apostar per la revacunació al primer món mentre altres territoris continuen desprotegits. L’Estat espanyol justament ha aprovat aquesta setmana que la tercera dosi es pugui aplicar ja als majors de 18 anys i que les persones amb problemes d’immunosupressió puguin rebre ja la quarta.
“Fer correctament la transició cap a un estat endèmic no serà fàcil”, adverteixen els experts. Consideren que el SARS-CoV-2 “serà extremadament difícil d’eliminar de la població humana” perquè, entre d’altres coses, “té reservoris animals i, per tant, no pot ser erradicat del planeta”. Per tant, auguren que continuarà circulant entre humans “almenys en un futur previsible” perquè les vacunes actuals, molt efectives en la prevenció de la malaltia, ho són menys per evitar la infecció.
Així doncs, els especialistes d’ISGloblal creuen que “probablement es convertirà en un virus endèmic estacional” i que hi haurem de conviure “com fem amb els altres quatre coronavirus humans que causen els refredats comuns”, amb pics endèmics durant els mesos de fred, de manera molt similar a la grip.
“És probable que cada país tingui el seu propi nivell endèmic acceptable, però és urgent que existeixi una estratègia coordinada global basada en objectius i criteris comuns pel que fa a transmissió, hospitalització i morts”, assenyalen. En aquest sentit, reclamen la importància de disposar de dades fiables i comparables a nivell global i qüestionen les actuals, conclouen. Sobre el paper, ara hi ha més de 300 milions d’infectats i 5,5 milions de morts oficials, però ells estimen que la xifra real de morts de l’epidèmia arreu del món ascendeix a 17 milions.
Per evitar que continuï creixent, els autors recomanen a autoritats i empreses que estableixin un pla sostenible a llarg termini per mitigar l’impacte sanitari i socioeconòmic de qualsevol virus respiratori. Les mesures clau com a punt de partida serien reforçar la vacunació contra la grip i la covid, fomentar el teletreball especialment durant l’hivern, garantir el pagament de la baixa per malaltia i millorar la ventilació i filtració de l’aire als edificis.
LA XIFRA
Les infermeres reclamen encara més personal
La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres diu que per equiparar el volum de professionals amb el de Navarra o el de l’OCDE en caldrien entre 15.000 i 20.000, el doble del que troba a faltar Argimon.
Un milió d’euros per a empreses turístiques
L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat prop d’un milió d’euros en ajudes a 284 empreses de turisme i oci que no han tancat durant la pandèmia, el 82% de les quals amb menys de 50 treballadors
Els contagis no afluixen, els malalts donen treva
Salut va tornar a reportar ahir més de 30.000 contagis nous, però les persones ingressades van baixar en 119, fins les 2.405. També les UCI ocupades cauen a 510 (-5) i no s’ha reportat cap mort. En canvi, el risc de rebrot continua creixent i supera per primer cop els 5.000 punts. La positivitat, que no té en compte els TAR autonotificats, és del 27,97% i la Rt puja d’1,15 a 1,19.
Alta demanda de tests, però no s’exhaureixen
Els consumidors van aprofitar ahir, primer dia amb els TAR a un màxim de 2,94 euros, per comprar-ne a grapats. Tot i això, els farmacèutics no van reportar casos generals de desabastiment.