Tests a 2,94 €
L’Estat acorda el límit de preu de les proves d’antígens però no permet que se’n venguin fora del circuit de farmàcies
Crítiques perquè continuen sent un 50% més cars que als països de l’entorn
Els tests d’antígens es podran adquirir a partir de demà a un màxim de 2,94 euros, però continuaran estant únicament disponibles a les farmàcies. Aquest és el preu “més assequible possible” que ha determinat la Comissió Interministerial dels Preus dels Medicaments del govern estatal després d’analitzar a quin import els venien els productors, els importadors i els països de l’entorn.
El descontrol en el preu d’aquestes proves diagnòstiques feia temps que clamava al cel i l’executiu de Pedro Sánchez, conscient que va tard malgrat que s’escuda en el fet que abans de regular-ne el preu calia assegurar-ne el subministrament, ara agilitza al màxim aquesta nova regulació. D’aquí que ahir, després que la comissió interministerial decidís el preu per unanimitat, es van enllestir els tràmits per tal que el Butlletí Oficial de l’Estat publiqui avui la nova ordre, que entrarà en vigor demà mateix.
Aquesta decisió farà que els ciutadans puguin obtenir els tests a un preu molt més raonable i, per tant, contribuirà a gestionar millor la pandèmia. Entre el 20 de desembre i el 2 de gener, a Catalunya es van vendre 2.814.590 tests, en molts casos a preus que oscil·laven entre els 10 i els 15 euros, per bé que darrerament se’n podien trobar ja a un preu d’entre 5 i 8 euros. Els farmacèutics, doncs, hauran d’assumir aquest límit malgrat que, en alguns casos, els pot dur a vendre aquestes proves a un preu més baix que el que van pagar ells per comprar-les.
Fonts coneixedores del sector expliquen que el fet que l’Estat hagi apostat pels tests d’antígens ràpids (TAR) com a eina de control pandèmic més tard que altres països europeus ha dificultat l’establiment de vies regulars de subministrament. Mentre que en estats com França o Portugal ja tenen un flux constant d’abastiment per via marítima, aquí fins fa poc encara es feien importacions per avió a preus molt més elevats.
Els tècnics dels diferents ministeris han arribat a la xifra límit de 2,94 euros considerant els preus de venda de les distribuïdores, el preu de venda al públic que han tingut els tests en diferents moments de la pandèmia a l’Estat espanyol i també l’import pel qual se’n poden comprar actualment als països de l’entorn. A França, Alemanya i Portugal el preu està per sota dels 2 euros si es compren a grans superfícies, de manera que el preu de 2,94 euros de l’Estat espanyol resulta un 50% més car.
En aquest preu s’ha tingut en consideració que les farmàcies puguin tenir un marge similar al que obtenen amb els medicaments i que els TAR havien quedat exempts d’IVA per afavorir-ne l’ús, una situació que es manté.
El govern estatal hauria pogut abaixar encara més el preu dels tests obrint-ne la distribució a altres canals com supermercats i adrogueries, tal com passa en altres indrets. En canvi, ha optat per mantenir-los dins l’entorn farmacèutic perquè considera que hi aporta un valor afegit, amb millor servei d’assessorament cap als consumidors i més facilitats per localitzar i retirar lots que puguin resultar problemàtics. A més, el govern estatal sosté que la liberalització del comerç a altres estats es basa també en una certa manca de farmàcies, mentre que l’Estat té la taxa de farmàcies per ciutadà més elevada d’Europa.
Massa car
El límit de gairebé 3 euros no ha satisfet les associacions de consumidors. Per Facua, continua sent “desproporcionat” i per sobre dels preus de molts països europeus, de manera que “seguirà permetent un marge de benefici descomunal”. L’associació lamenta l’oportunitat perduda pel govern d’intervenir “de forma contundent per posar fi a l’especulació amb aquest producte”.
Els farmacèutics celebren aquesta decisió, encara que això els comportarà haver de vendre per sota del preu de cost. La Federació de Distribuïdors Farmacèutics assumeix que “circumstàncies extraordinàries requereixen mesures extraordinàries”.
Tampoc estava satisfet amb el preu assignat el Col·legi General d’Infermeria: “Si comparem els nostres sous i el nivell adquisitiu amb els que hi ha als països del voltant, creiem que 3 euros continua sent massa car per a moltes famílies.”
LES XIFRES
Tercera dosi a tots els adults
Ahir també es va reunir la Comissió de Salut Pública, que va decidir ampliar als més grans de 18 anys la dosi de record contra el coronavirus. Fins ara estava indicada únicament per als més grans de 40 i ara el Departament de Salut està estudiant com i quan articularà aquesta obertura, que previsiblement mantindrà una prioritat d’acord amb les franges d’edat i les diferents condicions de risc. En paral·lel, també es va acordar que el temps d’espera entre la segona punxada i la dosi de record es retalli un mes i, per tant, en comptes d’esperar mig any per rebre-la amb cinc mesos ja n’hi haurà prou.
També s’ha aprovat la quarta dosi per a les persones d’alt risc per immunosupressió greu, com ara alguns malalts de càncer, trasplantats, en diàlisi o hemodiàlisi, entre altres.