Medi ambient

Protesta de ‘Fridays for Future’ contra la proposta de la CE per catalogar gas i nuclears d’energies verdes

El moviment juvenil liderat per Greta Thumberg denuncia que els plans de Brussel·les “maten el Pacte Verd Europeu”

El moviment juvenil ‘Fridays for Future’ s’ha concentrat aquest dijous davant la seu de la Comissió Europea a Brussel·les per protestar contra la seva proposta de taxonomia per catalogar el gas i les nuclears com a energies verdes de cara als mercats financers.

Els joves ecologistes denuncien que els plans de Brussel·les “maten el Pacte Verd Europeu” i no creuen que cap d’aquestes fonts d’energia es puguin etiquetar com a “sostenibles”. “El gas és un combustible fòssil, vuitanta vegades més potent que el CO2”, ha alertat l’activista Dominika Lasota. Segons la jove Chloé Mikolajczak, les nuclears tampoc són “una solució climàtica”: “Bloquegen el camí a les renovables”.

El 31 de desembre la Comissió Europea va enviar a les capitals l’esborrany de l’acte delegat sobre la taxonomia relacionat amb les nuclears i el gas. Van obrir un període de consulta amb els estats membres i experts, que s’ha ajornat fins al 21 de gener.

La guia per als mercats financers proposada per la CE planteja considerar algunes nuclears i tecnologies del gas com a energies “sostenibles” sempre que no causin un “dany significatiu” al medi ambient. Des de la CE defensen que el segell verd es donarà de forma temporal, fins al 2030 per al gas i fins al 2045 per a les nuclears. També reivindiquen que s’aplicaran “criteris estrictes” per obtenir la qualificació. Per exemple, només seran inversions verdes aquelles que financin projectes de gas que substitueixin energies més contaminants, com el carbó.

Fonts comunitàries asseguren que aquesta proposta es basa en “el consell dels científics” i que té en compte el “punt de partida diferent” d’alguns estats per fer la transició ecològica.

Divergències a la UE

El segell verd que vol donar Brussel·les a les nuclears i al gas per finançar-se als mercats no té encara el vistiplau dels estats ni del Parlament Europeu. De fet, els governs ja han mostrat les seves discrepàncies al respecte. Mentre França defensa les nuclears, Alemanya, Àustria i Luxemburg estan en contra de considerar-les sostenibles. Tampoc hi ha consens sobre el gas, que si defensa l’executiu l’alemany.

El govern espanyol s’oposa totalment a la proposta perquè no considera que cap de les dues siguin energies “verdes ni sostenibles”.

Un cop la CE aprovi la proposta, els estats membre i el Parlament Europeu tindran fins a sis mesos per vetar-lo si hi ha una majoria àmplia contrària a la proposta en alguna d’aquestes dues institucions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.