Política

Aragonès exigeix a Madrid atrevir-se a un referèndum

Insta a gosar “guanyar o perdre a les urnes”

Vol “propostes concretes” de Sánchez a la taula

Es contraposa a “l’individualisme neoliberal” d’Ayuso

Hi van els ministres Rodríguez i Subirats

Tots els presidents de la Generalitat han agafat el pont aeri en algun moment del mandat per entonar a Madrid el seu Escolta, Espanya! i ahir, 36 anys després de rebre Josep Tarradellas el 1985, el Club Siglo XXI, a l’hotel Eurobuilding de Chamartín, va ser visitat per Pere Aragonès. En un moment d’estancament en què la taula de diàleg no té data i el clima s’ha enrarit per les revelacions del comissari José Manuel Villarejo sobre el CNI i el 17-A, el president de la Generalitat va desafiar l’Estat a “atrevir-se” a un referèndum amb totes les conseqüències: “L’Estat s’ha d’atrevir a guanyar a les urnes i a poder perdre a les urnes.”

Amb la deferència de tenir asseguts a primera fila els ministres Isabel Rodríguez (Política Territorial) i Joan Subirats (Universitats), que van aguantar esportivament la denúncia de la desídia de l’Estat amb el dret a votar i la repressió, va apostar per forjar el que ha estat possible entre el Regne Unit i Escòcia i va definir com a “inevitable” el referèndum: “Decidir el futur sense por i en llibertat és el que fan les democràcies modernes.” I va receptar ser “imaginatius per trobar la fórmula” tot recordant altres moments de coratge com ara el d’Adolfo Suárez reinstaurant la Generalitat republicana amb Tarradellas, la concessió dels drets històrics i el concert a Biscaia i Guipúscoa, i fins i tot l’accés a l’autonomia d’Andalusia –“La terra dels meus avis, i me’n sento orgullós”– per la via ràpida.

Atrapats ara en el debat de les dates de la reunió, Aragonès va canviar de pantalla i va exigir a Pedro Sánchez portar “propostes concretes” a la taula de diàleg: “L’important no és si ens reunim dilluns de la setmana que ve o l’altra, sinó els continguts i les propostes concretes.” La diplomàcia discreta d’Ester Capella com a delegada a Madrid no només va propiciar la presència de dos ministres, sinó també d’ambaixadors com ara el d’Eslovènia i el de Suïssa. La sorpresa va ser que a la sala hi fossin Jaume Asens (Podem) i Ferran Bel (PDeCAT) però ningú de Junts tot i ser el soci de coalició.

Al govern del PSOE i Podem, Aragonès els va dir que davant Vox sempre podran comptar amb ERC però que no abusin de la por: “No podem acceptar que s’utilitzi això per dilatar la negociació i no aprofitar una oportunitat històrica. Difícilment hi haurà segona oportunitat.” Interrogat per l’Espanya ens roba, va admetre el seu error amb el lema. A la regió de la “llibertat”, Aragonès va contraposar la sortida republicana de la pandèmia i “l’individualisme neoliberal” de Díaz Ayuso basat en “la llibertat per a qui se la pugui pagar”. I amb Villarejo va exigir saber la “veritat”.

LES FRASES DEL PRESIDENT

El referèndum és inevitable. L’Estat s’ha d’atrevir a guanyar a les urnes i a poder perdre a les urnes
Sabem del perill del PP i Vox però no es pot utilitzar això per dilatar la negociació i no aprofitar l’oportunitat històrica
L’important no és la data i si ens reunim la setmana que ve o no. L’important són els continguts i propostes concretes a la taula

Carmena: “El president és un home de diàleg de debò”

Manuela Carmena, advocada laboralista de 77 anys que va salvar-se dels atemptats d’Atocha de 1977, va tornar al Club Siglo XXI on va fer el seu primer discurs i ho va fer per poder presentar a l’audiència Pere Aragonès, de 39 anys. Tot i confessar que no el coneixia –“L’he conegut fa uns minuts”–, això no va impedir a l’exalcaldessa de Madrid definir el president: “És un home de diàleg de debò.”

Camena va glossar els seus conceptes de diàleg i de “cuidar la democràcia”: “Sento parlar molt de diàleg. Diàleg no és utilitzar paraules enllaunades i les consignes són paraules enllaunades. El diàleg necessita paraules vives i plenes. I tinc l’esperança que amb aquest acte puguem avançar en aquest diàleg necessari.”

Carmena va fer de mestra de cerimònies en uns dies en què els seus hereus protagonitzen l’episodi controvertit d’aprovar els comptes municipals de l’alcalde José Luis Martínez Almedia tot i la seva agenda dretana a canvi de gestos com ara declarar la difunta escriptora Almudena Grandes filla predilecta de Madrid. Ahir també va acudir a escoltar Aragonès el poeta Luis García Montero, parella de la difunta autora d’Inés y la alegría.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.