Acostament sense acords de Rússia i els EUA sobre Ucraïna
Putin rebaixa l’amenaça d’una invasió, però manté el desplegament de tropes a prop dels territoris controlats pels rebels prorussos
Washington i Moscou discrepen sobre una eventual entrada dels ucraïnesos a l’Aliança Atlàntica
Els Estats Units prenen el pols a Rússia sobre les seves intencions a Ucraïna amb una trobada diplomàtica a Ginebra. Enviats per Washington i Moscou, el viceministre rus d’Afers Estrangers, Serguei Riabkov, i la vicesecretària d’Estat dels EUA, Wendy Sherman, van tenir ahir una reunió “útil” i “intensa” en terreny neutral, però no van arribar a cap acord, com ja s’esperava.
Al llarg de tot el dia, les dues parts van presentar els seus punts de vista i línies vermelles sobre la situació a Ucraïna i la seguretat al conjunt de la regió. Malgrat mantenir una forta presència militar a la frontera amb l’exrepública soviètica, el Kremlin va enviar ahir un missatge tranquil·litzador a la Casa Blanca a través de Riabkov: “No tenim intenció d’envair Ucraïna.”
Així i tot, el president nord-americà, Joe Biden, no se’n refia, del líder rus. I és que les condicions que posa Vladímir Putin per no destorbar la calma a l’est d’Europa semblen difícils d’empassar i generen dubtes sobre les seves intencions reals.
Després de desplegar unes 100.000 tropes a prop del Donbass, territori a Ucraïna parcialment controlat pels rebels prorussos des del 2014, a finals de desembre Rússia va posar sobre la taula una llista d’exigències als EUA per no llançar un atac militar. Preocupat per l’expansió occidental a l’esfera que considera “d’interès vital”, Putin reclama que els països de l’Europa de l’Est i l’Àsia central no puguin entrar mai a l’OTAN. Especialment, Ucraïna.
“Per a nosaltres és absolutament imprescindible assegurar-nos que Ucraïna mai esdevingui membre de l’OTAN”, defensava ahir Riabkov en sortir de la llarga reunió amb Sherman. Per això, els russos exigeixen als EUA i a la resta de membres de l’OTAN “garanties vinculants” que els ucraïnesos no en formaran mai part: “És una qüestió de seguretat nacional.” Aquí van topar de ple amb els nord-americans.
Sherman va deixar clar a Riabkov que això és innegociable per a Washington. “No permetrem que ningú posi fi a la política de portes obertes de l’OTAN”, va avisar. Tanmateix, l’administració de Biden no penjarà el telèfon a Moscou per evitar una guerra a Europa. “Hem tingut intercanvis útils que ens ajudaran a marcar el camí a seguir”, va dir ahir Sherman, tot indicant que continuaran parlant.
Malgrat les discrepàncies, l’emissari rus també va marxar de Ginebra “més optimista” sobre el diàleg per les tensions amb Ucraïna, tot i que, segons ell, els principals problemes “encara estan en l’aire”. No ha vist “compressió” al costat nord-americà del que per als russos significa una expansió de l’OTAN cap a l’est en un moment de competició i inestabilitat global. “Tenim visions oposades sobre el que cal fer”, opina Riabkov.
La cita a Ginebra marca l’inici d’una ronda de converses diplomàtiques que continuarà dimecres amb l’OTAN i dijous amb l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Aquesta última reunió és l’única en què participarà Kíev. La Unió Europea ni hi serà ni se l’espera, en les negociacions per impedir una guerra a les portes de casa seva.
A Brussel·les fa dies que reclamen una cadira pròpia en la taula de diàleg, però s’han de conformar amb la participació dels socis europeus a través d’aquests altres fòrums. Putin ja té la primera victòria: desfer-se d’un interlocutor incòmode com el club europeu.
L’OTAN no renuncia a ampliar-se
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir ahir Rússia que “mai” tancarà la porta a l’entrada d’Ucraïna a l’Aliança Atlàntica. És la seva línia vermella de cara a qualsevol diàleg amb el Kremlin. “No podem comprometre el dret de cap nació europea a escollir el seu propi camí”, va defensar en una roda de premsa després de reunir-se a Brussel·les amb la viceministra ucraïnesa per a la Integració Europea i Euroatlàntica, Olga Stefanixina.
La trobada va servir per donar veu a Ucraïna mentre russos i nord-americans discutien sobre el seu país a Ginebra. Stefanisxina va assegurar que l’entrada a l’OTAN té el suport de la majoria de la població i va criticar que pugui ser “objecte de negociació o moneda de canvi” per evitar l’agressió militar russa.
“Rússia està intentant imposar la seva agenda”, va avisar Stefanixina. Kíev critica les exigències del Kremlin, però el president del país, Volodímir Zelenski, pretén obrir una via de diàleg paral·lela amb Moscou. D’entrada, Zelenski vol un alto el foc, un intercanvi de presoners i l’obertura de punts de pas per a civils al Donbass. La part més controvertida és la política, ja que el seu govern estaria disposat a discutir sobre l’autogovern a les zones separatistes i la transferència d’alguns poders.