“Dispareu a matar sense avís”
El president del Kazakhstan fa una crida a esclafar la insurrecció sense contemplacions
Tokàiev agraeix l’ajuda de Rússia i els seus aliats i denuncia una conspiració estrangera contra el règim
Les forces de seguretat del Kazakhstan van afirmar ahir que han recuperat el control dels carrers d’Almati, la principal ciutat del país, en una jornada en què el règim va voler mostrar múscul i determinació. Així ho va fer el president, Kassym-Jomart Tokàiev, que en un discurs televisat va assegurar que havia donat l’ordre expressa de “disparar a matar”, sense previ avís, contra els manifestants, a qui va qualificar de “bandits”.
“He donat l’ordre als òrgans de la policia i l’exèrcit de disparar a matar sense previ avís”, va dir el president, en alertar que no dialogarà “amb bandits armats i preparats, tant locals com estrangers”. El mandatari va assenyalar que “els terroristes continuen malmetent la propietat estatal i privada” i “utilitzen les seves armes en contra dels ciutadans”. “Des de l’estranger sentim crides a les parts per dur a terme converses amb la finalitat d’una solució pacífica. Quina ximpleria! Com es pot dialogar amb criminals i assassins?”, va argumentar Tokàiev, que va recordar que “l’operació antiterrorista continua”.
Les paraules del president kazakh arriben l’endemà que Rússia enviés paracaigudistes al Kazakhstan per ajudar el règim a sufocar la insurrecció. La policia va patrullar ahir les zones més conflictives d’Almati, que eren plenes de runa i les marques de les destrosses causades pels manifestants i la resposta policial. Tot i que la jornada va ser molt més tranquil·la que els dies precedents, es van sentir alguns trets.
Els aldarulls i la violenta resposta policial dels darrers dies han deixat un balanç de desenes de morts, entre els quals agents de les forces de seguretat, i edificis destrossats. Es tracta dels pitjors episodis de violència que hi ha hagut en aquesta exrepública soviètica en els trenta anys que fa que va declarar la seva independència.
La inesperada determinació mostrada pels manifestants opositors, que inicialment protestaven per l’encariment del gas liquat i que han acabat qüestionant el règim, ha alarmat el govern kazakh, que no ha dubtat a demanar ajuda a l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), aliança militar que agrupa sis exrepúbliques soviètiques liderades per Rússia, que tampoc no ha dubtat a donar un cop de mà al seu aliat.
Moscou va confirmar ahir que ha noliejat més de 70 avions amb soldats al Kazakhstan i que aquests estaven col·laborant a mantenir sota control l’aeroport internacional d’Almati, que fins ahir estava en mans dels opositors.
Tokàiev va aprofitar l’al·locució televisada d’ahir per agrair la ràpida resposta de l’OTSC. El president kazakh va citar el seu homòleg rus, Vladímir Putin, el primer ministre d’Armènia, actualment president pro tempore de la OTSC, i els presidents de Bielorússia, Kirguizistan i Tadjikistan. “Dirigeixo especials paraules d’agraïment al president de Rússia, Vladímir Putin. Va reaccionar molt de pressa i, sobretot, amb un càlid sentit de companyonia, a la meva sol·licitud”, va dir Tokàiev, que va expressar la seva gratitud també als mandataris de la Xina, l’Uzbekistan i Turquia, així com a l’ONU i altres organitzacions internacionals.
El Kazakhstan té un paper clau en la connexió comercial de la Xina amb Europa i per això Pequín vol evitar cap mena d’inestabilitat en aquest país. El president xinès, Xi Jinping, es va solidaritzar ahir amb Tokàiev pels “aldarulls de gran abast” al país i el va felicitar per haver pres “mesures contundents i decisives en moments crítics per calmar la situació”.
Tokàiev va criticar, en canvi, el “paper instigador” de mitjans independents i polítics estrangers, als quals va acusar de “sentir-se per sobre de les lleis i considerar que tenen el dret a reunir-se i parlar del que els doni la gana”. “Les accions irresponsables d’aquests lamentables activistes distreuen la policia del compliment de les seves principals responsabilitats. De vegades són objecte de violència i ofenses”, va denunciar.
A més, els va responsabilitzar de les restriccions imposades durant aquests dies a internet, “a conseqüència de la qual cosa resulten afectats els interessos de milions de ciutadans i l’empresariat nacional”. “Aquests demagogs irresponsables s’han tornat còmplices del desenvolupament de la tragèdia al Kazakhstan”, va afirmar.
LES FRASES
Crida a la calma de l’OTAN
El representant especial de l’OTAN per al Caucas Sud i l’Àsia Central, Javier Colomina, va expressar ahir la preocupació de l’Aliança Atlàntica pels esdeveniments al Kazakhstan, i va instar a la calma i al diàleg a més del compliment dels drets humans al país centreasiàtic. “L’OTAN comparteix la greu preocupació per la situació al Kazakhstan, incloses les informacions sobre morts”, va assenyalar el diplomàtic en una piulada a Twitter. “Instem totes les parts a la calma, a abstenir-se de la violència i a perseguir el diàleg. Les autoritats han de respectar les obligacions internacionals en matèria de drets humans, entre les quals, el dret a les protestes pacífiques”, hi va afegir.
L’Aliança Atlàntica està centrada aquest dies en un altre conflicte d’una exrepública soviètica, Ucraïna, que se sent amenaçada per Rússia. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar ahir que el “risc de conflicte” entre Rússia i Ucraïna és real”. Les relacions amb Moscou es compliquen encara més pel Kazakhstan.