Un relat ple de “mentides”
Biden responsabilitza Trump de l’assalt al Capitoli de fa un any
Acusa l’expresident de posar el seu ego per damunt de la democràcia
Insta els ciutadans a no repetir els errors del passat
El president dels Estats Units, Joe Biden, va atacar ahir amb contundència el seu predecessor, Donald Trump, a qui va responsabilitzar de la insurrecció al Capitoli nord-americà de fa un any.
“Per primera vegada a la nostra història, un president no acabava de perdre unes eleccions, sinó que va intentar evitar la transferència pacífica del poder quan una turba violenta va assaltar el Capitoli. Però van fracassar. Van fracassar. I en aquest dia de record, nosaltres hem d’assegurar que aquest atac no torni a passar mai més”, va subratllar Biden en la seva intervenció des del Capitoli. I hi va afegir: “La nostra democràcia es va mantenir. Nosaltres, el poble, vam aguantar. Nosaltres, el poble, vam imposar-nos.”
“Insurrecció armada”
Biden va descriure l’assalt com “una insurrecció armada” feta per una multitud d’insurgents que “no buscaven defensar la voluntat del poble, buscaven negar-ne la voluntat”. “Van venir aquí amb ràbia. No al servei d’Amèrica, sinó al servei d’un sol home”, en al·lusió directa a Trump. “Els que van incitar la màfia, els autèntics conspiradors que estaven desesperats per negar la certificació d’aquestes eleccions, desafien la voluntat dels votants”, va dir Biden.
El president va apel·lar-hi directament: “Quan vas mirar la multitud que saquejava el Capitoli, destruïa propietats, literalment defecava als passadissos i perseguia membres del Congrés, d’això en dius patriotes? Per mi, els veritables patriotes eren els més de 150 milions de nord-americans que van expressar pacíficament el seu vot a les urnes.”
Més enllà dels fets, Biden va centrar la seva intervenció a desemmascarar un relat “ple de mentides que ha creat i ha difós l’expresident dels EUA” sobre les eleccions del 2020 en un intent dels republicans de “reescriure la història”. I en va citar tres (de mentides): que la insurrecció va tenir lloc el dia de les eleccions, que no es pot confiar en els resultats dels comicis presidencials del 2020 i que els assaltants del Capitoli eren patriotes. Del frau electoral, va subratllar que “[Trump] només buscava una excusa, un pretext, per encobrir la veritat”.
Per això, va tornar a carregar durament contra l’expresident: “Ho fa perquè valora el poder per damunt dels principis. Veu que el seu propi interès és més important que l’interès del seu país. I perquè el seu ego contusionat li importa més que la nostra democràcia o la nostra Constitució”.
Davant aquest escenari, el president va instar els nord-americans a “assegurar-se que el passat no quedi enterrat. Aquesta és l’única manera d’avançar. Això és el que fan les grans nacions. No enterren la veritat, s’enfronten a la desinformació”. Tot i reconèixer que “el dolor i les cicatrius d’aquell dia són profunds”, va cloure amb un missatge esperançador combatent aquells qui volen dividir els Estats Units: l’assalt del Capitoli “no marca el final de la democràcia, sinó el començament d’un renaixement de la llibertat i el joc net” i va reblar que “estem en una batalla per l’ànima d’Amèrica, una batalla que guanyarem”. En el seu discurs, Biden no va esmentar el nom de Trump –fins a setze cops va fer referència a “l’expresident”- perquè, segons va assegurar davant dels periodistes, “no volia convertir-ho en una batalla política contemporània” entre ells dos. “Va molt més enllà d’això.”
Discurs de Harris
Anterioment, la vicepresidenta, Kamala Harris, va assegurar que l’assalt al Capitoli reflecteix “la naturalesa dual de la democràcia: la seva fragilitat i la seva força” i va alertar: “Si no la defensem, la democràcia simplement no aguantarà. Trontollarà i caurà.”
Després de les intervencions de Joe Biden i Kamala Harris, s’espera que contraataqui Donald Trump. L’expresident va decidir ajornar una conferència prevista per ahir coincidint amb l’assalt al Capitoli programada des de Palm Beach, a l’estat de Florida, contraprogramant Biden. Trump respondrà a Biden el 15 de gener vinent en un acte a Arizona que, segons el seu equip de campanya, es preveu multitudinari.
LES FRASES
Un edifici blindat i aïllat
Cada any, 2,5 milions de persones visitaven les entranyes del Capitoli, el cor de la democràcia als Estats Units. Arran de la pandèmia i, sobretot, després de la insurrecció del 6 de gener passat, els passadissos del Capitoli són pràcticament buits. Només tenen accés al complex els congressistes i els empleats, que ara han de superar fins a cinc detectors de metalls. A l’exterior, el blindatge és encara més visible, amb escuts policials preparats a prop de les portes.
Durant més de mig any, es va protegir el complex amb quilòmetres de tanques d’acer i va ser resguardat per milers de tropes armades de la Guàrdia Nacional. Des de l’estiu, la tanca és més lleugera. El Congrés ha invertit prop de 2.000 milions d’euros per reforçar la seguretat, amb mesures com ara els escuts antiavalots dels agents i la contractació de prop de 300 agents més. La policia del Capitoli disposa avui d’un servei de seguretat més ben preparat.