El comerç mundial gira cap a la regió d’Àsia-Pacífic
Entra en vigor el RCEP, el tractat de lliure canvi més gran del planeta
Representa més del 30% del PIB global
L’Associació Econòmica Integral Regional (RCEP, segons la seva sigla en anglès), el tractat de lliure comerç més gran del món signat per 15 països d’Àsia i l’oceà Pacífic, ha entrat en vigor amb l’inici de l’any amb l’objectiu d’eliminar els aranzels i les quotes en el 65% dels productes de consum de la regió, ampliables al 90% en 20 anys. Amb la RCEP, que suposa el primer tractat de lliure comerç del Japó amb la Xina i Corea del Sud i també el primer gran acord comercial del qual forma part Pequín, provocarà que aquesta regió del planeta esdevingui l’eix de gravetat dels intercanvis comercials mundials i reforçarà els papers mercantils predominants d’aquestes potències.
A banda d’aquests països, Austràlia, Brunei, Cambodja, Indonèsia, Laos, Malàisia, Birmània, Nova Zelanda, les Filipines, Singapur, Tailàndia i el Vietnam van subscriure el que esdevindrà el pacte comercial més gran del món, ja que representa uns 2.300 milions de persones de la regió amb el creixement econòmic global més gran, amb un producte interior brut (PIB) combinat que puja a uns 22,14 bilions d’euros, xifra equivalent a més del 30% del PIB del planeta. L’acord, però, no entrarà en vigor a Birmània i a les Filipines perquè els seus governs encara no l’han ratificat.
L’Índia és el gran absent de la RCEP, ja que, després d’haver participat en els contactes inicials, va abandonar les negociacions el 2019 per protegir el seu mercat i els seus treballadors pel temor de veure’s inundada de productes més barats, principalment de la Xina. Malgrat aquesta significativa absència, les xifres econòmiques comparatives causen vertigen: la UE representa només un 17,9% del PIB mundial; l’acord comercial entre Mèxic, els Estats Units i el Canadà, un 28%, i molt enrere queden el Tractat Continental Africà (2,9%) i el Mercosur (2,4%).
Segons un informe de la Conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (Unctad) fet públic el mes passat, la RCEP contribuirà a augmentar un 2% el valor del comerç entre les 15 economies participants en l’acord, el qual s’elevava a uns 2 bilions d’euros el 2019.
Drets i clima, absents
El Japó seria l’economia que més es beneficiaria de les concessions aranzelàries de la RCEP, amb una alça del 5,5% de les exportacions respecte al 2019. Altres països que en traurien un gran profit són Austràlia, la Xina, Corea del Sud i Nova Zelanda, mentre que altres com ara Cambodja, Indonèsia, les Filipines i el Vietnam registrarien una reducció de les exportacions pel fet que, en el marc de l’acord, la liberalització aranzelària és més important entre certs països.
Una altra de les crítiques més importants que s’han fet d’aquest tractat és que harmonitzi normatives sobre economia digital i comerç electrònic però no hagi fixat una regulació sobre els drets laborals i l’impacte mediambiental.