El govern espanyol aprova la reforma laboral pactada amb patronal i sindicats
Limita la contractació temporal, modifica la negociació col·lectiva i estableix un nou model d’ERTO
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reial decret llei amb els canvis en la legislació laboral acordats amb la patronal i els sindicats i que, entre altres punts, limita la contractació temporal, modifica la negociació col·lectiva i estableix un nou model de regulació temporal d’ocupació (ERTO).
La portavoz del Gobierno, Isabel Rodríguez; la VP y ministra de @empleogob, Yolanda Díaz; el ministro de @inclusiongob, José Luis Escrivá; y el ministro de @mapagob, Luis Planas, explican los acuerdos aprobados en #CMin.
— La Moncloa (@desdelamoncloa) December 28, 2021
En directo en nuestras rrss y web: https://t.co/bBLb7xysf8 pic.twitter.com/LpkqrOkgpv
Amb l’aprovació d’aquesta norma abans de finals d’any -entrarà en vigor i es publicarà al BOE aquest dimecres 29- el govern espanyol compleix amb un dels compromisos adquirits amb Brussel·les en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència.
El pacte assolit la setmana passada suposa modificar alguns aspectes de la reforma laboral del PP de 2012, en recuperar l’ultraactivitat dels convenis, de l’article 86 de l’Estatut dels Treballadors. Així, els convenis col·lectius es prorrogaran fins que n’hi hagi de nou, i la ultraactivitat no tindrà límits temporals. Amb la reforma del PP de 2012, es limitava a un any i, en cas de manca d’acord, el conveni se suspenia.
A més, posa les bases d’una nou model d’ERTO que serveixi d’alternativa a l’acomiadament davant de crisis o reconversions sectorials i introdueix diversos canvis per a acabar amb l’excessiva temporalitat del mercat laboral estatal. Entre els quals, que el contracte ordinari sigui indefinit i que els temporals només puguin celebrar-se per circumstàncies de la producció o per substitució de persona treballadora amb dret a reserva del lloc de feina. D’altra banda, l’acord també preveu fomentar el contracte del fix discontinu per a feines o activitats de temporada.
A més, segons l’acord, prevaldrà el conveni del sector per sobre del conveni de l’empresa. Aquest últim podrà regular l’elecció entre pagar o compensar les hores extra, l’horari i distribució del temps de feina, l’adaptació de la classificació professional i les mesures de conciliació familiar.
Un altre dels elements destacats de la reforma és que es potencien els ERTO en detriment dels acomiadaments col·lectius (ERO). Així, s’incorporen a la legislació ordinària l’ERTO per limitació i impediment -molt utilitzats durant la pandèmia-. Quan una empresa tingui vigent un ERTO, com ja passa ara, no es podran fer hores extra, ni subcontractacions ni nous contractes.
Negociació al Congrés
El govern espanyol haurà de buscar ara els suports necessaris per aprovar la reforma laboral a la cambra baixa i encara una nova etapa de negociació amb les formacions polítiques. L’executiu de Pedro Sánchez defensa que és una reforma “ambiciosa” i avisa que tombar-la implicaria el retorn a la de 2012 del PP. Una de les reivindicacions de socis prioritaris, com ERC o PNB, és la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals.
Per introduir modificacions via esmena, el decret s’hauria de tramitar com a projecte de llei. El PSOE ja ha mostrat reticència a introduir-hi canvis substancials i la CEOE ha advertit que es retirarà de l’acord si hi ha modificacions. Pel que fa al PP, ja ha avançat que s’oposarà a la reforma laboral i que l’eliminarà si arriba a la Moncloa.
Tres mesos per adaptar els contractes temporals
La reforma laboral del govern espanyol –pactada amb sindicats i patronals- entrarà en vigor dimecres, excepte en el cas de la temporalitat, en què es permet un temps a les empreses per adaptar-se. Segons ha anunciat la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, les companyies tindran tres mesos per ajustar els contractes temporals a la nova normativa, una pròrroga que en el cas dels contractes d’obra i servei s’allargarà fins als sis mesos. “Si no, pensin que el dia 1 de gener, o el 31 de desembre, hauríem de tenir transformats els contractes”, ha explicat Díaz en roda de premsa. El termini s’acota, només, als articles de la reforma laboral que fan referència a la temporalitat.