Societat

Aniversari en plena onada

Un any després de la primera dosi, Salut homenatja la tasca dels sanitaris

Carmen Cabezas diu que s’han evitat 13.000 ingressos a les UCI i 10.000 morts

El risc de rebrot supera per primera vegada els 2.000 punts

“Estem cansats, i hem notat que la ciutadania també ho està”

Coincidint amb el primer aniversari de la primera vacuna contra la covid-19, el Departament de Salut va retre ahir homenatge als sanitaris que durant tot aquest temps han estat al peu del canó per aconseguir posar més de 13.200 vacunes. L’acte, celebrat a Fira de Barcelona, un dels punts de vacunació massiva on aviat s’hauran inoculat un milió de dosis, va servir per reivindicar la feina feta en uns moments en què, lluny de veure la llum al final del túnel, la sisena onada es continua estenent de manera imparable, amb indicadors preocupants com ara un risc de rebrot que ahir ja va superar per primer cop els 2.000 punts (en concret, 2.029) i gairebé 400 persones ingressades a les UCI, per sobre de les dades que hi havia el mateix dia de l’any passat.

Tot i aquesta expansió i el fet d’estar vivint unes festes de Nadal que fa un mes tothom s’imaginava que serien diferents, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va tornar a destacar el paper de les vacunes i va mostrar confiança en l’estratègia de vacunació –“un procés complex i d’èxit”– per doblegar la corba ascendent del virus. “Tot aquest esforç ha fet que la pressió sobre el sistema sanitari sigui menor”, va destacar Cabezas, i va assegurar, així mateix, que les vacunes “han evitat entre 300.000 i 400.000 contagis, entre 60.000 i 80.000 hospitalitzacions i 10.000 morts”.

El virus, amb l’arribada de la variant òmicron, no dona treva. Ahir el departament va notificar 8.742 nous casos i la incidència acumulada en set dies se situa en 875 contagis per cada 100.000 habitants, el doble que la setmana anterior, fet que indica, a parer del grup d’investigació en biologia computacional BIOCOM-UPC, que aviat s’arribarà als 80.000 casos setmanals.

En vista d’aquesta situació, l’estratègia de Catalunya continua sent vacunar les persones majors de 50 anys –amb la tercera dosi– i els menors d’entre 5 i 11 anys. I així es va posar de manifest ahir durant l’acte d’homenatge, en què diversos professionals van oferir el seu testimoni. Un testimoni amb poques queixes, malgrat el cansament creixent de molts sanitaris i la saturació de la primària.

La coordinadora del punt de vacunació de Fira de Barcelona, la infermera Lourdes Carrés, va admetre que els professionals viuen sentiments “contradictoris” per la irrupció de l’òmicron. “És una sensació difícil de pair”, va assenyalar, però de seguida va valorar la capacitat del sistema per donar-hi resposta. “Hem après a adaptar-nos-hi. Fa un mes estàvem a punt de tancar Fira de Barcelona i de cop i volta es va haver d’ampliar”, va destacar Carrés, que es va mostrar satisfeta de “poder continuar donant resposta a les necessitats de la pandèmia”.

La infermera pediàtrica de Reus Sandra Paixà va reconèixer també que la incidència de la sisena onada ha desconcertat bona part dels professionals, però, com Carrés, va insistir a donar un missatge d’esperança. “Només cal mirar les estadístiques per comprovar que el nombre de contagiats en proporció al nombre de morts no té res a veure amb les dades d’ara fa un any.”

Paixà va recordar la sensació de les primeres vacunes. Moments emotius com ara quan, amb dues infermeres més, va anar a vacunar els avis d’una residència del Baix Camp: “Ens van rebre com si fóssim els Reis d’Orient.” O quan tenien por que el sotrac dels cotxes en moviment alterés les vacunes: “Anàvem molt lents; a vegades les portàvem a les mans. Em recordava quan cuidava els prematurs...”

Paixà va admetre que, en el moment en què van demanar el certificat covid per accedir als restaurants, la situació als punts de vacunació “es va tensar una mica”. “Hem rebut insults que no hauríem de rebre”, va lamentar, i va recordar que les persones que estan vacunant ara “són les mateixes” que van veure com els canviava la vida el març del 2020. Segons Paixà, el col·lapse es va produir perquè els punts de vacunació “no estaven oberts al cent per cent”. “Però de seguida es van obrir, i en un temps rècord”, va destacar.

La tècnica administrativa Leyre Martínez, de la regió sanitària Metropolitana Nord, va remarcar “l’organització de grans dimensions” que envolta tot el dispositiu de vacunació “per arribar al màxim nombre de ciutadans en un temps rècord”. Martínez va recordar que la vacunació infantil ha començat al mateix temps que l’administració de les terceres dosis a la gent gran i va admetre un cert esgotament. “Estem cansats i hem notat que la ciutadania també ho està”, va subratllar. Tot i així, va assegurar: “Som molts els professionals amb ganes de treballar i posar fi a aquest virus.”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assistir a l’acte, però no va intervenir en els parlaments. El Departament de Salut va justificar l’absència de discurs adduint que era un acte d’homenatge als professionals i es va voler que ells tinguessin tot el protagonisme.

La doctora Carmen Cabezas va dir que aquest havia estat “el repte més important de la història recent” del país i va voler donar les gràcies a tots els professionals per haver estat “part de la solució”.

Per la seva banda, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, va assenyalar també que el repte que ha hagut d’afrontar el Departament de Salut aquest últim any ha estat “majúscul” i que, si s’ha pogut superar, ha estat gràcies a “l’excel·lència” dels professionals. “Les vacunes són part de la solució”, va insistir Craywinckel, que va voler fer una crida a la població perquè actuï de manera “curosa i coherent” a l’hora de respectar les restriccions per poder correspondre, així, a l’esforç dels sanitaris.

13.000
ingressos a les UCI
s’han pogut evitar gràcies a les vacunes, diu el Departament de Salut.
10.000
morts
s’han evitat gràcies a la campanya de vacunació iniciada fa un any, segons Cabezas.
2.029
punts
era el risc de rebrot ahir. És el primer cop en tota la pandèmia que supera el límit de 2.000 punts.

Bellvitge restringeix les visites als malalts

L’hospital universitari de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat va restringir ahir totalment les visites d’acompanyants i familiars de pacients a tot el centre a causa de la “preocupant” situació epidemiològica actual.

En un comunicat, l’hospital va indicar que “la mesura té l’objectiu de garantir el manteniment d’una assistència de qualitat i segura per a tots els pacients”.

De manera excepcional, el centre permetrà l’acompanyament de pacients amb targeta sanitària Cuida’m, menors d’edat i pacients en situació terminal.

L’hospital va dir que reforçarà el protocol de canals alternatius d’informació als familiars dels pacients ingressats i atesos a urgències, especialment la informació telefònica.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.