Política

Felip VI demana “respecte i lleialtat” a la Constitució

El monarca espanyol apel·la en el seu discurs de Nadal a “la unitat i el diàleg enfront de la divisió i l’enfrontament”

Sense fer esment del cas del seu pare, subratlla que les institucions, inclosa la corona, “han respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”

El rei d’Espanya, Felip VI, ha apel·lat aquest divendres a “la unitat i el diàleg enfront de la divisió i l’enfrontament” i ha reclamat “respecte i lleialtat” a la Constitució del 1978.

El vuitè discurs televisat amb motiu de la vigília de Nadal ha tingut menys càrrega política que altres anys però no s’ha estalviat llançar un missatge clar a favor de la “unitat” i la Constitució.

I és que la carta magna espanyola ha tornat a ser l’eix del discurs de Nadal del monarca, que l’ha reivindicat com la “biga mestra” que ha afavorit el progrés i la “convivència” els últims 40 anys l’Estat. És per això que ha demanat “respecte, reconeixement i lleialtat” a la Constitució.

Segons ell, el “canvi profund” de les últimes “quatre dècades de democràcia i llibertat” no és “casual”, sinó fruit de “l’esforç i el sacrifici de moltes persones, de milions d’espanyols”. “I s’ha degut a moltes raons: sentit de la història, grans acords, generositat, responsabilitat i visió de futur”. En aquest sentit, ha explicat que la Constitució és el que millor “simbolitza” aquesta evolució.

“El seu esperit ens convoca a la unitat davant la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte enfront de la rancúnia, a l’esperit integrador enfront de l’exclusió; ens convoca permanentment a una convivència cívica, serena i en llibertat”, ha dit. I és que segons el rei, la carta magna “ha estat i és la biga mestra que ha afavorit el progrés, la que ha sostingut la convivència democràtica davant de les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa, que s’han viscut, i mereix per això respecte, reconeixement i lleialtat”.

En el seu discurs, el rei també ha fet referència als “desafiaments” socials, tecnològics, ecològics i econòmics als que s’enfronta l’Estat. El rei ha advertit que representen “una autèntica cruïlla” però també són “una oportunitat històrica, fins i tot una exigència per a posar-nos al dia, per a actualitzar i modernitzar el nostre país, mantenint-nos ferms en els nostres principis democràtics i en els valors que inspiren la nostra convivència”. “El que fem o decidim d’ara endavant està en joc que puguem continuar progressant al costat de les nacions més avançades o que perdem el pas en el nostre camí”, ha afirmat.

El monarca ha volgut enviar un missatge a totes les institucions de l’Estat, inclosa la Casa Reial en parlar en primera persona. Sense esmentar directament el seu pare, el rei emèrit Joan Carles, que passa el seu segon nadal fora d’Espanya i a l’espera d’un possible retorn si la Fiscalia del Tribunal Suprem arxiva la seva causa, Felip VI ha assenyalat que totes les institucions, han “d’estar en el lloc que constitucionalment ens correspon; assumir, cadascun, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”.

Al seu judici, “les diferències d’opinió no han d’impedir consensos que garanteixin una major estabilitat, major benestar en les llars i donin la necessària tranquil·litat a les famílies davant el seu futur”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.