Felip VI obvia Joan Carles I i es ven com a íntegre i moral
Esquiva el polèmic retorn de l’emèrit a Madrid en el seu discurs nadalenc
Enalteix la Constitució com “la biga mestra que ha sostingut la convivència democràtica davant les crisis serioses i greus”
Si el Nadal del 2020 ja va evitar condemnar la corrupció que envolta el seu pare i rei emèrit, Joan Carles I, i no va gosar ni esmentar la fugida als Emirats Àrabs ni l’escàndol de les regularitzacions, Felip VI va esquivar ahir en el seu discurs nadalenc la figura paterna i el polèmic retorn a Madrid esperat per al 2022. En un joc de miralls, el rei es va definir a si mateix i a la institució que representa com a compendi de virtuts i model en contraposició a tot el que Joan Carles I no exemplifica. “Hem d’estar en el lloc que constitucionalment ens correspon, assumir cadascú les obligacions que tenim encomanades, respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”, va relatar en el vuitè discurs nadalenc del seu regnat i el segon amb l’emèrit fora de l’Estat i omplint titulars econòmics i judicials.
Felip VI va ser encara més evasiu que el 2020, quan va exaltar els “principis morals i ètics” proclamats el 2014 de l’entronització per dir que “obliguen tothom sense excepcions” i “per sobre de consideracions personals o familiars”. Si bé la fiscalia general de l’Estat ha frenat el retorn –amb la jugada d’ajornar ara sis mesos la investigació d’una peça del cas tot i tenir decidit el seu futur arxivament durant el 2022– perquè no coincidís amb el discurs de Nadal, pel rei la segona data calenta és el 5 de gener: el dia de l’aniversari de Joan Carles I i la vigília de la Pascua Militar.
La “biga” davant el 2017
Tot i l’habitual llenguatge el·líptic, el pes del record de l’octubre del 2017 a Catalunya es va notar en el seu encès enaltiment de la Constitució del 1978: “La Constitució ha estat i és la biga mestra que ha afavorit el nostre progrés, la que ha sostingut la nostra convivència democràtica davant les crisis serioses i greus de diferent naturalesa que hem viscut.” “Mereix per això respecte, reconeixement i lleialtat”, va reblar el monarca.
En una Espanya que viu ofegada en la polarització i en què el PP i Vox combaten el català a l’escola i fins i tot la mascareta al carrer, Felip VI manté que l’esperit de la Constitució “convoca a la unitat davant la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte davant la rancúnia, a l’esperit integrador davant l’exclusió”. Pel rei, “l’entesa i la col·laboració són actituds necessàries que dignifiquen i enforteixen les institucions”, així que “les diferències d’opinió no han d’impedir consensos que garanteixin una major estabilitat, més benestar a les llars i que donin la necessària tranquil·litat a les famílies davant el seu futur”.
La pandèmia no s’acaba
El gruix del vuitè discurs de Nadal del regnat el va centrar en la pandèmia i els estralls de la sisena onada tot lloant la ciència i les vacunes com a motius d’esperança. Tot i invitar a sentir orgull pel procés de vacunació i a valorar que la situació ara és diferent de la del Nadal del 2020, Felip VI va advertir: “El virus encara té la capacitat de fer-nos mal de moltes maneres. Es torna a transmetre de manera molt ràpida i el risc no ha desaparegut, ans al contrari”. I, dit això, va fer un cant a valorar els serveis públics –“aquesta nit també hi ha moltes persones vetllant per la nostra salut i la nostra seguretat i tranquil·litat i garantint els serveis públics. Mereixen el nostre reconeixement”–, que es financen gràcies a la contribució dels que paguen impostos in situ. Els habitants de La Palma van tenir un esment pels estralls del volcà de Cumbre Vieja i van poder sentir el compromís que les institucions estan amb ells.