Metges i científics demanen aprovar ja noves restriccions
Oriol Mitjà recomana cancel·lar els àpats de Nadal i limitar-los a pares i convivents habituals
Clara Prats, Antoni Trilla, Jaume Padrós i Salvador Macip coincideixen en reclamar la restricció d’interaccions com més aviat millor
Metges i científics han apressat el govern a aprovar el més aviat millor noves restriccions per l’empitjorament de la situació epidemiològica.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha indicat que en les properes hores s’avaluarà la situació de la pandèmia a Catalunya però no ha volgut avançar quin tipus de mesures es poden prendre. Això sí, ha remarcat que també és important que les decisions que es prenguin siguin enteses per la ciutadania. “Ara el que hem de fer és analitzar la situació, els indicadors, veure com van les coses i a partir d’aquí prendre decisions que també la ciutadania ha d’entendre”, ha remarcat en declaracions a Catalunya Ràdio amb motiu de La Marató.
L’epidemiòleg i membre del consell assessor de la covid-19 Oriol Mitjà ha recomanat cancel·lar els àpats de Nadal i limitar-los a pares i convivents. En un fil a Twitter, Mitjà ha considerat que és el “més assenyat”. Ha augurat que hi haurà un gran pic d’òmicron el gener del 2021, tot subratllant que tot i que la gravetat en comparació a la variant delta és inferior, infectarà un grup molt més gran de persones, incloent persones vacunades. Al seu parer, les terceres dosi són clau per a tots els majors de 60 anys. “Ho sento molt pels restauradors i per tothom, però hem de fer aquest esforç junts”, ha afegit. Mitjà ha reconegut que les dades científiques són “lentes i difícils de pair”. “La pandèmia dura més del que tots desitjaríem. Us puc dir, però, que ens anem apropant al final”, ha conclòs.
Se'm trenca el cor de demanar-vos q el més assenyat és #cancelar els àpats de #Nadal💔
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) December 18, 2021
➔La previsió és que hi haurà un gran pic d'Òmicron el gener de 2021;
➔La gravetat d'[O] en comparació a Delta és inferior,
➔però infectarà a un grup molt gran de persones, incloent vacunats
Clara Prats
La investigadora de la UPC Clara Prats ha apostat per aplicar restriccions que redueixin les interaccions socials com més aviat millor. “Si actues abans les mesures no cal que siguin tan fortes”, ha indicat en declaracions a RAC 1, on també ha recomanat reduir el nombre de persones dels àpats de Nadal. Prats ha apuntat que encara cal esperar a conèixer la severitat dels casos infectats per la variant òmicron i l’impacte que tindrà en els hospitals, però ha avisat que si es redueix la gravetat a la meitat però hi ha el doble de casos és el mateix. Una de les mesures a prendre, ha opinat, és l’acceleració de les terceres dosi, però ha avisat que la substitució de delta per òmicron és tan ràpida que “s’ha d’ajudar d’alguna altra manera”.
“A l’espera de si es fa alguna recomanació o no, a nivell personal jo crec que si aquestes trobades nadalenques es fan amb la família més propera millor”, ha dit Prats, que ha constatat que amb òmicron, la probabilitat de tenir un positiu en un àpat familiar és més alta.
Pel que fa als contagis entre els petits, ha opinat que és un problema que va “més enllà de les escoles”. Sí bé és cert que abans sí que hi havia un percentatge de nens infectats més gran perquè eren els no vacunats, ara amb òmicron tot això s’iguala, ja que també infecta les persones vaccinades.
Prats ha augurat que els llits d’UCI ocupats per covid-19 arribaran als 400 o més a finals d’any i a 500 per a Reis. I és que la investigadora ha remarcat que òmicron es propaga dues o tres vegades més ràpid que delta.
El Col·legi de Metges
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, J aume Padrós, ha demanat que s’avancin les vacances escolars per facilitar els aïllaments familiars i que hi hagi menys pressió sobre els CAP. En un fil de piulades a Twitter, ha demanat al Govern “màxima responsabilitat i que actuï en conseqüències atenent les seves competències”. En concret, ha apostat per restringir els aforaments en centres comercials i comerços, insistir a evitar celebracions i aglomeracions, i tornar a la mascareta obligatòria al carrer i quan no es consumeixi. En nom del col·legi ha reclamat també major implicació als ajuntaments i facilitar l’obtenció de certificats Covid i la seva deguda aplicació.
Em preocupa la dissociació entre el que veiem i vivim al món sanitari assistencial i el que passa al carrer....
— Jaume Padrós (@jaumepadros) December 18, 2021
La responsabilitat del control pandèmic no pot carregar només a esquenes del sistema sanitari.
Antoni Trilla
El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, Antoni Trilla, va fer aquest dissabte a RAC 1 una crida a vacunar-se , assenyalant que la tercera dosi ofereix una protecció important, especialment amb la vista posada amb la variant Òmicron. També va demanar “prudència” i intentar reduir les interaccions en els àpats de Nadal. Trilla va revelar que actualment a les UCI catalanes hi ha un 50% de persones que no s’han vacunat i que son “joves amb formes greus” de la malatia. La resta, sí que s’han immunitzat però són persones de risc.
Salvador Macip
El científic Salvador Macip també ha alertat de la velocitat de propagació de la variant òmicron, el doble de ràpid que la Delta, i que a més no n’hi ha prou amb la vacunació de la tercera dosi perquè no es va prou ràpid. Per això ha fet una crida a “restringir al màxim els contactes socials”. “Si no fem res, les previsions són dramàtiques”, ha assegurat en un fil a Twitter .
La situació a Catalunya s'està complicant molt ràpidament. Òmicron està resultant ser tant contagiosa com es temia (2 cops la delta). Això vol dir que es converteix en majoritària i que costarà més de frenar. 👇1/6https://t.co/wuutwc2fiP
— Salvador Macip (@macips01) December 19, 2021