Política

L’AMI reunirà a Brussel·les els seus presidents

Celebrarà els 10 anys a la capital belga perquè hi pugui ser Puigdemont

Es farà una exposició itinerant de l’entitat

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) celebrarà el seu desè aniversari, complert ahir, amb una trobada a Brussel·les de tots els presidents de l’entitat per tal que hi pugui assistir Carles Puigdemont, que va presidir l’entitat com a alcalde de Girona des del juliol del 2015 en substitució del primer president des de la constitució oficial, el 2011, i aleshores alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal. A la trobada, doncs, també està previst que hi assisteixin l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que va substituir Puigdemont quan va ser escollit el 2016 president de la Generalitat, i Neus Lloveras, relleu d’Andreu mentre era alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. També hi seran l’alcalde del Port de la Selva i senador, Josep Maria Cervera, que ha estat fins enguany el penúltim president de l’entitat abans de passar el testimoni a l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni.

Ahir, quan es complien els deu anys exactes de la constitució de l’AMI, el president Gaseni anunciava la trobada dels expresidents a la capital belga amb l’objectiu de fer balanç de l’actuació durant aquesta primera dècada, però també de plantejar el camí a seguir. Gaseni posava com a exemple d’actuacions de futur “aprofundir en les sobiranies locals per ser cada vegada més lliures per a quan arribi el moment, un moment que ha de ser orquestrat, com ho va ser l’1-O”, recollia l’ACN. De fet, el president de l’entitat reivindica la voluntat de continuar aportant propostes i de “no perdre municipis”, sinó “incorporar-ne més”.

El desè aniversari també es commemorarà amb una exposició sobre la primera dècada d’activitat de l’entitat. La mostra s’inaugurarà a Vic el 21 de gener, però la intenció és que sigui itinerant més endavant.

LA DATA

21.01.22
S’inaugurarà
a Vic l’exposició sobre els deu anys de l’Associació de Municipis per la Independència.

De 157 ens constituents a 800

L’anunci es feia ahir des del teatre vigatà de L’Atlàntida, l’espai on es va constituir l’entitat ara fa deu anys. Gaseni feia l’anunci acompanyat dels membres de l’executiva Jordi Molinera, Tània Vila i Antoni Villas. Coincidint amb la sentència d’inhabilitació del membre de la mesa del Parlament Pau Juvillà per haver-se negat a retirar llaços grocs del despatx municipal mentre era regidor de Lleida, l’AMI s’hi solidaritzava ahir i Gaseni afirmava que “ha estat víctima dels tribunals per qüestions tan simbòliques com pot ser un llaç”. En aquest sentit, Gaseni recorda que encara hi ha 600 litigis oberts que afecten membres de l’AMI: “El que no és per una bandera, és per una moció, o fins i tot per haver pagat la quota de l’associació.” L’AMI es va constituir en una assemblea en la qual van participar 157 alcaldes i alcaldesses i avui integra més de 800 ens locals, la immensa majoria ajuntaments, però també consells comarcals i diputacions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.