Cinema

La Filmoteca resisteix

A punt de celebrar deu anys, preveu tancar el 2021 amb 90.000 espectadors, un 35% menys que el 2019, però té menys afectació per la covid que altres sectors

La seu del Raval celebra deu anys amb cicles dedicats a Jaoui, Pasolini, Oliveira, Gitai...

“No tenim mai un paisatge desolador, a la Filmoteca no hi ha sessions amb tres o sis espectadors. Almenys tenim 30 o 40 persones a cada projecció.” Esteve Riambau elogia el públic nombrós i fidel de l’equipament que dirigeix. El proper mes de febrer celebrarà el desè aniversari de la inauguració de la seu del Raval amb bona salut: han tingut una mitjana de 75 espectadors per sessió i sumen 84.483 espectadors aquest 2021, i durant els deu anys han sumat 1.276.298 espectadors. Esteve Riambau i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, van fer balanç ahir del 2021 i van avançar els principals cicles del 2022, protagonitzats, entre altres, pels directors Amos Gitai, Pier Paolo Pasolini, Agnès Jaoui i Jaime Camino, i pels productors Paco Poch i Jeremy Thomas.

El director de la Filmoteca fa una valoració positiva del 2021, tot i que la pandèmia encara ha provocat una caiguda del 35% d’espectadors respecte al 2019. “Ha estat un any menys complicat que el 2020 i, encara que dista molt de la normalitat, el balanç és molt satisfactori, des del nostre punt de vista”, va comentar Esteve Riambau, que preveu que a final d’any superaran els 90.000 espectadors. Destaca la sessió que es va fer amb la presència de Werner Herzog, a l’octubre: “Per primer cop en molt de temps vam omplir el 100%, feia goig.”

La mitjana d’espectadors per sessió ha passat de les 100 persones abans de la pandèmia a les 75 d’aquest any. “Només hem perdut un 25% de públic; comparat amb altres espectacles i filmoteques són molt bones xifres –valora Riambau–. Donen una idea de l’estabilitat i confiança del públic de la Filmoteca.”

Les dades van en consonància amb la recuperació de visitants il·lustres a la Filmoteca, que el 2021 ha acollit Peter Brook, Costa-Gavras, Marc Recha, Sergi López i l’esmentat Werner Herzog. “No hem arribat a la normalitat, però ens hi hem apropat”, va valorar ahir Riambau, i va destacar les visites a les quatre exposicions que han ofert, en particular la de Marilyn Monroe, que va tenir més de 7.000 visites. L’any ha estat marcat també per la celebració del 150è aniversari del naixement de Segundo de Chomón, pioner del cinema.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va dir que el 2021 “ha estat un any molt dur per a tothom, especialment per al sector cultural, però la Filmoteca ha demostrat que té un públic molt fidel i ha tingut molt bones xifres”. La dotació pressupostària de l’equipament per al 2022 és de 2,98 milions d’euros, un 13,8% més que aquest any. La consellera va dir que de moment, amb l’arribada de la nova onada de covid-19, “no ens plantegem a curt termini reduir aforaments, abans demanaríem el certificat covid”, tot i que de moment la mesura no està damunt la taula.

Albert Serra, un cineasta “extraordinàriament proper de la Filmoteca, que ha presentat aquí totes les seves pel·lícules”, diu Esteve Riambau, ha creat un petit curtmetratge, una peça original amb motiu del desè aniversari de la Filmoteca, que inspira el cartell d’aquest any, amb un cineasta desenfocat i a contrallum d’un fons vermell.

De la programació del 2022 destaca la celebració del desè aniversari, entre el 21 i el 27 de febrer, de la qual es donaran detalls més endavant. De moment, ahir es van anunciar un bon grapat de cicles, dedicats, entre altres, als directors Amos Gitai, Pier Paolo Pasolini, Alain Resnais, Agnès Jaoui, Mikio Naruse, Kira Muratova i Jaime Camino, i als productors Jeremy Thomas i Paco Poch. També hi haurà un cicle transversal sobre els moments inoblidables viscuts durant aquests deu anys de funcionament de la seu del Raval.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.