Economia

De Guindos diu que els nous rebrots i variants tindran un efecte “més limitat” en l’economia que el 2020

El vicepresident del BCE admet un “nivell elevadíssim d’incertesa” per fer projeccions d’inflació

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat aquest divendres que els nous rebrots de coronavirus i l’aparició de noves variants tindran un efecte “més limitat” en l’economia que el 2020 gràcies a la vacuna.

En la seva intervenció a les jornades econòmiques de s’Agaró, i coincidint amb una jornada de fortes pèrdues en els mercats, De Guindos ha dit que és “relativament optimista” sobre la sortida de la crisi. Amb tot, el vicepresident del BCE ha admès que hi ha “un nivell elevadíssim d’incertesa” a l’hora de fer previsions macroeconòmiques, especialment pel que fa a la inflació.

De Guindos ha dit que les noves variants i, sobretot, els “colls d’ampolla” en la indústria, poden afectar les economies, però “no serà en absolut equiparable amb el que va passar fa any i mig”.

En el torn de preguntes, De Guindos ha remarcat que la nova variant provinent del sud de l’Àfrica “és preocupant”, especialment unida a l’augment de contagis a Europa.

En tot cas, el vicepresident del BCE ha dit que les caigudes dels mercats responen al “nerviosisme i volatilitat” que tenen habitualment, ja que “descompten qualsevol notícia”. “Però penso que hem de ser una mica més pacients”, ha dit.

El vicepresident del BCE ha defensat durant el debat que la recuperació econòmica a l’eurozona “és una realitat”, tot i que en el quart trimestre “ha perdut una mica de dinamisme”. Els motius que, segons De Guindos, provoquen aquesta desacceleració són els colls d’ampolla, els problemes de subministraments i logístics, els costos de l’energia; i l’acceleració de la inflació, que ja és al 4%.

Però segons ell, tots aquests factors “per definició són transitoris”. El problema ha admès, és que les restriccions en l’oferta durin més del previst i que això faci que es desboqui la inflació.

De Guindos ha dit que els estímuls s’aniran retirant, però perquè està “convençut” que se superarà la pandèmia i les mesures de política monetària que caldran ja no seran “d’emergència, sinó ajustades a una situació de normalitat”.

De Guindos defensa que la reforma laboral va fer guanyar competitivitat a l’Estat després de la crisi

El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, ha defensat la reforma laboral impulsada pel govern del PP i ha assegurat que va fer guanyar competitivitat a l’Estat.

En aquest sentit, De Guindos ha recordat que hi ha dues causes que van explicar que a partir del 2013 Espanya creixés per damunt la mitjana. “En primer lloc, el sanejament de la banca i les antigues caixes d’estalvi; i en segon lloc, la competitivitat, on hi va tenir molt a veure la reforma laboral”, ha assegurat De Guindos, que era ministre d’Economia quan es va aprovar.

El vicepresident del BCE ha admès, això sí, que tot “és perfectible” i hi pot haver “aspectes que es poden millorar, però la dinàmica ha estat positiva d’ençà que es va aprovar la reforma laboral; teníem un 27% d’atur i ara està al 14%”, ha concretat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.