Culminar el traspàs de Rodalies aquest mes i 1,6 milions pel peatge de l’AP-7 i l’AP-2
El pressupost estatal recollia una inversió territorialitzable a Catalunya de 2.230,74 milions, un 17,2% del total –del 18,7% si se sumaven els 200 milions pendents dels comptes del 2008 en compliment de la sentència del Tribunal Suprem del 2017–, però si hi ha una demanda de la Generalitat que rivalitzi en antiguitat és Rodalies. En el lot dels acords arrencats per ERC, el govern espanyol es compromet a culminar els tràmits d’inici del traspàs de Rodalies aquest mes.
Rodalies serà un punt central de la comissió bilateral d’Infraestructures que divendres es reunirà a Madrid. En l’àmbit de les infraestructures, però, el sí d’ERC al pressupost es tradueix en la transferència a la Generalitat de la gestió de la B-23 i la B-30 i d’1,6 milions per compensar l’eliminació dels peatges a l’AP-7 i l’AP-2. Una altra de les partides arrencades és la inversió de 5,7 milions per a millores en la sostenibilitat de vies de trànsit i carrils bus-VAO. En ciència, els republicans liderats per Gabriel Rufián al Congrés celebren aconseguir finançament per a un total de quatre projectes d’investigació i desenvolupament: són 7,5 milions en partides consignades a projectes de lluita contra el càncer, la indústria 4.0, la computació quàntica i el finançament d’infraestructures científiques com ara el centre de supercomputació de Barcelona. En l’àmbit de l’acció climàtica, es consignen 500.000 euros per als primers contractes en projectes de mitigació dels efectes de l’emergència climàtica al delta de l’Ebre.
Auditoria a les pensions
ERC ha vist com molts dels seus 13 diputats al Congrés obtenien conquestes sectorials en les respectives comissions –Pilar Vallugera va ser clau en l’acord sobre els interins que refà el decret que Miquel Iceta va llegar en deixar de ser ministre de Funció Pública, per exemple–, i Rufián va voler dedicar un esment especial a Jordi Salvador per la seva feina en la comissió de Treball i Seguretat Social. I tot perquè ERC ha forçat el govern espanyol a fer una auditoria inèdita a la Seguretat Social sobre ingressos (per cotitzacions socials) i despeses (en pensions contributives i no contributives) per conèixer la despesa impròpia entre els anys 1967 i 2019. “Serà l’oportunitat per visibilitzar els saquejos als quals s’ha sotmès la caixa de la Seguretat Social”, diu Salvador. Abans d’un any, a més, el govern ha de reformar les pensions mínimes i lligar-les a l’evolució del salari mínim.