Política

La Moncloa recorda a les comunitats de la ‘Declaració de Santiago’ que el nou finançament requerirà un “consens previ”

Isabel Rodríguez recorda que mentre no arriba el nou model les comunitats rebran més transferències que mai

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha recordat aquest dimarts als signants de la ‘Declaració de Santiago’ que el nou model de finançament requerirà un “consens previ” que ha d’anar més enllà dels partits polítics i ha de contemplar el conjunt dels territoris.

Segons Rodríguez, el govern espanyol és partidari d’impulsar la reforma del sistema que va expirar el 2014 per adequar-lo a la necessitat de transformació del país. Mentre no arriba l’acord, però, “tenim la tranquil·litat que avui les comunitats tenen recursos suficients per abordar la prestació de serveis públics a la ciutadania”.

Rodríguez ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en resposta a la ‘Declaració de Santiago’ signada pels presidents de Galícia, Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Aragó, Extremadura, Astúries, La Rioja i Cantàbria, on aquests governs del PSOE, PP i PRC han reclamat “transparència” en la negociació del nou model de finançament i han expressat el seu recel sobre possibles acords bilaterals amb la Generalitat de Catalunya.

El document recorda que tots aquests territoris tenen interessos comuns “per les seves característiques demogràfiques, econòmiques i històriques” i entenen que el nou model de finançament s’ha d’inspirar en la igualtat dels ciutadans en l’accés als serveis públics. “El model resultant de les negociacions haurà de respectar la igualtat de tots els espanyols i rebutjar privilegis econòmics o socials”, diu la declaració.

Per això demanen que el nou model de finançament “tingui en compte amb major mesura criteris demogràfics” i la creació d’un fons específic de caràcter estatal “per pal·liar els desavantatges de les zones amb desafiaments demogràfics provocats per la caiguda de la natalitat i l’envelliment de la població”.

En aquest marc, els territoris signants mostren el seu recel sobre possibles acords entre el govern espanyol i la Generalitat en matèria de finançament. El debat sobre aquesta qüestió, diu la declaració, ha de quedar “al marge dels legítims espais bilaterals entre el govern central i cada comunitat”. Cal, sentencien, “garantir la igualtat dels espanyols amb nivells de serveis públics homogenis a totes les comunitats i evitar desequilibris territorials”.

Rodríguez ha afirmat que el govern espanyol “entén que aquesta és una reforma del finançament pendent, perquè l’actual va expirar el 2014”. “Aquest govern ha demostrat que no té por a cap reforma, i entenem que aquest moment ha de servir per a la transformació del país”, ha dit.

“Compartim que aquesta és una qüestió pendent en la transformació política del país”. En tot cas ha recordat que aquesta reforma “s’ha de fer amb consens” i “aquí els consensos no són entre partits polítics” sinó “els necessaris per equilibrar la cohesió territorial”.

En aquest marc ha apuntat que la reunió dels presidents autonòmics d’aquest dimarts “ha servit per anar aplanant les diferències fruit de les singularitats dels territoris, però mentre que no arriba el consens es manté el compromís del govern espanyol amb el finançament dels territoris amb l’entrega més gran de finançament que mai s’ha produït”. “Tenim la tranquil·litat que avui les CCAA tenen recursos suficients per abordar la prestació de serveis públics a la ciutadania”, ha dit.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.