Societat

Les protestes per les restriccions contra la Covid s’estenen a Europa

Mobilitzacions en diverses ciutats dels Països Baixos i a Brussel·les contra les mesures per frenar els contagis deriven en aldarulls

Àustria comença el quart confinament

França registra un 80% més de casos que fa una setmana

El retorn de les restriccions en diversos països europeus –Grècia, Itàlia, Croàcia, Àustria, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica...– per l’alça de casos de Covid-19 ha generat un fort malestar social que ha desencadenat una onada de protestes. Algunes de les mobilitzacions han derivat en aldarulls violents, com és el cas de la mobilització que va tenir lloc dissabte al vespre en diverses ciutats dels Països Baixos, com la Haia. Va ser la segona nit consecutiva d’incidents violents, després de la registrada divendres a Rotterdam. També hi va haver greus aldarulls ahir a Brussel·les.

Milers de persones –unes 35.000, segons la policia– es van manifestar ahir a la capital belga contra les restriccions adoptades pel govern per frenar la pandèmia; en particular, contra l’obligació de presentar el certificat de vacunació per accedir a llocs públics. La manifestació, autoritzada per l’Ajuntament, va començar pacíficament, però va derivar en greus aldarulls quan alguns manifestants van llançar focs d’artifici contra la policia i van destrossar alguns cotxes de la policia. Els agents van respondre amb canons d’aigua i gas lacrimogen contra els manifestants. Segons imatges difoses per les xarxes socials, també es veuen algunes persones destrossant mobiliari d’algunes terrasses de bars que han trobat al seu pas i fent barricades.

El repunt del nombre de casos de Covid-19 a Bèlgica, on la incidència acumulada va pujar un 19% en l’última setmana analitzada, fins als 1.346 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, va dur el govern a endurir aquesta setmana algunes restriccions, tot i que no han tancat sectors econòmics ni s’han confinat els no vacunats com en altres països europeus. Les mesures inclouen fonamentalment imposar el teletreball obligatori quatre dies a la setmana i ampliar l’ús de la mascareta a l’interior dels establiments i llocs d’oci, encara que per accedir-hi s’hagi sol·licitat el certificat Covid. Bèlgica ja exigeix des de l’octubre presentar aquest document –que prova que el portador està vacunat, ha passat la malaltia o ha donat negatiu en un test recent– per accedir a un restaurant o acte cultural.

A més, el govern ha introduït l’obligatorietat de la vacuna per a tots els treballadors sanitaris del país, els quals, en cas contrari, a partir de l’1 de gener es veuran suspesos de feina fins al 31 de març, data a partir de la qual el seu contracte serà rescindit –amb dret a atur– o bé suspès fins que el treballador es vacuni si s’oposa a l’acomiadament –en aquest cas, sense sou.

Àustria ha anat més enllà d’aquestes mesures i avui tota la població entra en el quart confinament nacional per la pandèmia. El país romandrà tancat almenys vint dies i a partir del febrer vinent serà obligatòria la vacunació. Àustria és el primer país europeu a imposar aquesta mesura.

La situació epidemiològica continua empitjorant a Europa, en països com ara Portugal i França. El govern francès va alertar ahir, a través del seu portaveu, Gabriel Attal, del fulgurant inici de la cinquena onada al país, si bé va considerar que encara hi ha marge abans d’endurir les restriccions. “La cinquena onada ha començat com un llamp”, va dir Attal, que va precisar que “l’augment de casos s’ha disparat un 80% en una setmana i la taxa d’incidència ha trigat menys de set dies a passar de 100 casos a 164”, advertia.

Putin es posa la dosi de reforç

El president de Rússia, Vladímir Putin, es va posar ahir una tercera dosi de la vacuna russa contra la Covid-19, l’anomenada de reforç, segons va informar el mateix mandatari rus. “M’he posat la vacuna Sputnik Light, m’he vacunat”, va assenyalar en una reunió amb el vicedirector del Centre Gamaleya, desenvolupador del preparat i de l’Spuntik V, Denís Logunov. El mandatari rus es va vacunar al febrer contra el coronavirus, però només va revelar al juny que s’havia posat la vacuna Sputnik V, que està autoritzada en 71 països fins ara i té una eficàcia del 97,6%, tot i que no està aprovada per l’OMS ni per l’EMA.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.