Canvi climàtic
El president de la COP26 avisa que “ha arribat l’hora de la veritat” per tancar l’acord
Alok Sharma dona una mica més temps i confia que el document estarà a punt per signar aquest mateix dissabte
El nou esborrany de la cimera del clima de Glasgow insta a doblar el finançament per a l’adaptació climàtica
El president de la cimera del clima COP26 de Glasgow, Alok Sharma, ha advertit aquest dissabte que “ha arribat l’hora de la veritat” per tancar un acord que mantingui viu l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 ºC el 2100.
Sharma ha posposat unes hores la sessió plenària per donar més temps per aprovar l’acord. Segons ell, l’esborrany ja està “en net” gràcies a la tasca “inclusiva” de les delegacions i creu que estarà a punt per a la seva signatura aquesta mateixa tarda.
“Crec que el text respon a les expectatives i prioritats que ens heu transmès”, ha dit el president de la COP26 als delegats dels 197 països reunits a la ciutat escocesa. Ha destacat que l’acord serveix per “mantenir a l’abast l’objectiu dels 1,5 ºC” i “facilitar que s’elevi ràpidament el suport a l’adaptació”. “Malgrat que molts demanaran que aquesta resposta vagi més lluny, el text ha donat passos tangibles i fites clares per implementar l’Acord de París”, ha assenyalat.
Per tot plegat, ha considerat que s’ha arribat a un “moment crític” en el qual els representants s’han de reunir i tancar la conferència.
El nou esborrany de l’acord de la COP26 insta els països desenvolupats a almenys “doblar” abans de 2025 el finançament per a l’adaptació dels països en desenvolupament al canvi climàtic.
La qüestió del finançament climàtic és un dels principals esculls fins al moment per assolir un pacte a la cimera, que hauria d’haver finalitzat ahir divendres.
El nou text manté la crida a accelerar l’eliminació de carbó i dels “subsidis ineficients als combustibles fòssils” i pren nota “amb seriosa preocupació” que amb els objectius nacionals de reducció d’emissions anunciats fins ara la temperatura pujarà un 13,7% el 2030 respecte del 2010.
Al mateix punt on es demana accelerar el final de les subvencions als hidrocarburs ara també es reconeix la “necessitat de suport per a una transició justa”.
El document presentat pel president de la conferència demana a les parts que “revisin i reforcin” els seus objectius nacionals d’emissions per al 2030 de cara a alinear-los amb la meta de temperatures fixada a l’Acord de París però “tenint en compte les diferents circumstàncies nacionals”.
També demana que s’actualitzi anualment l’informe sobre les contribucions determinades a nivell nacional (NDC, en anglès), que recullen els esforços de cada país per reduir les seves emissions.
Els observadors coincideixen que el nou esborrany no aporta moltes novetats i els negociadors reconeixen que hi ha diversos punts contenciosos que requeriran més esforç per concitar el consens.