Divisió a la UE per afrontar el ‘Polexit’ legal
La CE prepara l’artilleria per castigar Varsòvia
Hongria fa costat al govern polonès en el conflicte
El Polexit legal reobre una escletxa entre els socis europeus sobre com afrontar el deteriorament democràtic dins del club. El desafiament de Polònia a l’ordenament jurídic de la Unió Europea també va ser tema de debat en la cimera europea que es va celebrar ahir a Brussel·les.
Mentre la CE prepara l’artilleria per castigar Varsòvia, els líders europeus discrepen sobre quina és la millor manera per sortir de l’atzucac en què es troben per la decisió del Tribunal Constitucional polonès de negar la supremacia del dret de la UE, element essencial per al funcionament del bloc.
Alguns, com la cancellera alemanya Angela Merkel, aposten pel diàleg amb Varsòvia. “Una allau de demandes al Tribunal de Justícia de la UE no resoldrà el problema”, va dir ahir Merkel, que va fer èmfasi en el debat sobre el nivell d’integració que volen els estats membres, tot i que des de la Comissió Europea consideren que el problema principal és la manca d’independència judicial a Polònia. De fet, veuen el TC polonès deslegitimat per les interferències polítiques del govern ultraconservador de Llei i Justícia (PiS).
Els països del Benelux, en canvi, demanen iniciar ja el procediment per congelar els fons a Varsòvia. “No es pot ser part d’un club sense complir les seves regles”, es va queixar ahir el primer ministre belga, Alexander de Croo. El ministre holandès Mark Rutte va avisar que els polonesos tindran “molt difícil” obtenir les ajudes del fons de recuperació si es mantenen en aquest camí.
Per descomptat, Hongria va donar un cop de mà a Polònia ahir. “La primacia del dret europeu no està ni de bon tros en els tractats”, va remarcar ahir el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, obviant que la jurisprudència que marquen els tribunals de la UE és també una font del dret de la UE. Amb tot, fonts pròximes a la reunió asseguren que la reunió sobre el Polexit legal va ser “serena”.