Estats Units
Economia
Texas xucla talent de Silicon Valley
Califòrnia perd pistonada davant d’altres estats emergents a causa de l’elevat cost de l’habitatge
Mà d’obra barata i bonificacions fiscals empenyen les empreses a traslladar els quarters generals
El trasllat del quarter general del fabricant de vehicles elèctrics Tesla de Palo Alto (Califòrnia) a Austin (Texas) ha posat davant del mirall un dels grans pols d’atracció dels Estats Units: Califòrnia, i especialment Silicon Valley. L’èxode d’empreses està sent un degoteig constant els darrers anys, en què més d’una cinquantena de grans empreses ubicades a Califòrnia han fet el mateix camí que Tesla. És el cas d’Oracle, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technologies i Toyota Motor, i d’altres gegants tecnològics, incloent-hi Apple, Facebook, Google i Amazon, que han ampliat recentment les operacions al centre de Texas.
Hi ha diversos factors que expliquen aquesta tendència. Si bé Silicon Valley manté l’hegemonia de l’emprenedoria i el talent, la badia de San Francisco és un dels llocs més cotitzats del país. Això ha generat que, els darrers anys, s’hagi disparat el preu dels habitatges amb una oferta a la baixa i que el nivell de vida es trobi pels núvols. A tot plegat se suma una mobilitat cada cop més asfixiant. Segons un informe de la immobiliària Embold Research, un 53% dels residents de la badia s’estan plantejant un trasllat els anys vinents.
Dos factors determinants més són la mà d’obra i les bonificacions i impostos. Texas es revalora perquè disposa de mà d’obra més barata –per la proximitat amb la frontera amb l’Amèrica Llatina– i una regulació menys rigorosa.
Per a l’operació Tesla, les entitats governamentals de Texas van aprovar, l’any passat, milions de bonificacions fiscals i paquets d’incentius, tot el contrari que a Califòrnia, on el multimilionari Elon Musk –president executiu de Tesla– ha acabat executant la jugada després de temps d’amenaces de fuga pels desacords amb els legisladors locals. El nou quarter general de Tesla, ubicat al sud-est del comtat de Travis, suposarà una inversió de 1.100 milions de dòlars (uns 947 milions d’euros) i podria generar prop de 10.000 llocs de treball durant el 2022, 5.000 a la nova fàbrica i 4.000 més d’indirectes.
Tot plegat ha dibuixat un escenari idoni per a Austin i altres ciutats de Texas, que s’han convertit en imants per a la tecnologia i altres empreses que volen expandir-se lluny de Califòrnia, fins ara la seva zona de confort. Segons la Cambra de Comerç d’Austin, més d’un centenar d’empreses han canviat o ampliat les seus a la zona d’Austin, aquest 2021.
Però la bonança econòmica i la capacitat d’atracció que genera Austin contrasta amb una primera conseqüència: l’increment del cost de l’habitatge. El preu mitjà ha augmentat un 40% els darrers dos anys, segons el segell immobiliari Redfin, i la tendència és que s’accentuï a l’alça el proper any. Així, diverses associacions ja han posat el crit al cel i demanen que s’aturi l’especulació immobiliària. Un peix que es mossega la cua.