Política

Polònia desafia la Unió Europea i trenca amb el seu ordre legal

El TC dictamina que la Constitució polonesa està per sobre del dret comunitari

Brussel·les es mostra preocupada pel revés, però ajorna la seva resposta

Polònia obre una crisi constitucional a la Unió Europea (UE) i amenaça de dinamitar els seus fonaments: l’ordenament jurídic comunitari. El Tribunal Constitucional (TC) polonès va dictaminar ahir que la Constitució d’aquest país està per sobre del dret de la UE. És a dir, elimina la primacia del dret comunitari, un principi bàsic per garantir que tots els estats apliquen la llei de la UE de la mateixa manera.

Enutjat per les crítiques dels tribunals de la UE a la seva reforma judicial, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va preguntar al TC polonès si la seva Constitució està per sobre de les lleis de la UE. En una sentència bomba, però poc sorprenent, l’alt tribunal va declarar ahir inconstitucionals diverses disposicions dels tractats europeus i va qüestionar la supremacia de les normes de la UE.

Només dos dels catorze jutges a la sala es van atrevir a emetre una opinió discrepant en aquesta institució presidida per la magistrada Julia Przylebska, considerada lleial al govern dels ultraconservadors Llei i Justícia (PiS). Aquest executiu euroescèptic i homòfob va rebre amb satisfacció la sentència.

“La primacia del dret constitucional sobre altres fonts del dret prové directament de la Constitució de la República de Polònia. Avui, un cop més, això ha estat confirmat pel Tribunal Constitucional”, va dir el portaveu del govern, Piotr Müller, en un missatge a les xarxes socials.

Alegria a Varsòvia, preocupació a Brussel·les. Des de l’ascens al poder del PiS a finals del 2015, Brussel·les intenta, amb poca traça, mitigar la magnitud de la seva reforma judicial.

Fins i tot li va obrir un procediment sancionador perquè considerava que s’estava vulnerant la separació de poders. En l’últim mes, la Comissió Europea havia elevat el to contra Morawiecki amenaçant amb multes diàries pel fet de no acatar les decisions del Tribunal de Justícia de la UE i paralitzant els fons europeus de recuperació.

Si bé el PiS havia donat senyals de fer marxa enrere en algunes reformes, la decisió del TC, que es percep com un òrgan controlat pel govern, deixa en xoc Brussel·les. “El dret de la UE està per sobre de les lleis nacionals”, es va limitar a dir ahir l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders. L’executiu comunitari necessita temps per analitzar la sentència polonesa, però promet actuar per “garantir la protecció” de les institucions de la UE.

Evitar el ‘Polexit’

Cap pista sobre què més poden fer per evitar el que es coneix com a “Polexit legal”, un trencament de facto del marc normatiu de la UE, que pot repercutir en la salut d’un club europeu acabat de divorciar.

Els 26 estats membres restants no poden expulsar Polònia encara que se salti les normes; com a màxim poden suspendre el seu dret a vot, una possibilitat remota perquè Hongria ho vetaria.

LES FRASES

El veredicte d’avui a Polònia no pot quedar sense conseqüències
David Sassoli
PRESIDENT DEL PARLAMENT EUROPEU
El dret de la UE està per sobre de les lleis nacionals
Didier Reynders
EUROCOMISSARI DE JUSTÍCIA

Condemna al diputat de Podem Alberto Rodríguez

Redacció

El Tribunal Suprem ha condemnat el diputat d’Unides Podem al Congrés Alberto Rodríguez a un mes i 15 dies de presó per un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat. La sala penal de l’alt tribunal considera provat que Rodríguez va donar una puntada de peu a un agent de la policia estatal en una manifestació contra la LOMCE –la llei Wert– a La Laguna (Tenerife), el 2014. El Suprem substitueix la pena de presó per una multa de 540 euros –90 dies amb quota diària de 6 euros– i ordena notificar la sentència a la Junta Electoral Central, ja que també el condemna a inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. Podem va carregar contra la decisió judicial en el seu compte de Twitter: “Quina vergonya de Justícia”, va piular. “Una Justícia que s’agenolla davant de monarques corruptes i criminalitza la protesta i els que entren en política per millorar la vida de la gent.”

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.