Societat

L’oci nocturn obre 535 dies després

Si el TSJC ho autoritza, els locals obriran a les 00.00 hores de divendres

S’hi entrarà amb el certificat Covid i amb mascareta, es podrà ballar a la pista i beure dret fora de la pista i no caldrà mantenir distàncies

Passat el codi QR, la discoteca no guardarà les dades del client
Meritxell Masó
secretària general de salut
Hi ha capes de protecció suficient per no haver de mantenir les distàncies
Oriol Amorós
secretari general d’interior
El tancament de l’oci nocturn ha estat desproporcionat i arbitrari
Joaquim Boadas
secretari general fecasarm
Els locals volien que s’hi pogués entrar amb un test d’antígens

Els bars musicals, clubs de nit i discoteques amb espais interiors podran obrir la nit de dijous a divendres amb el 70% d’aforament. Els clients hauran d’ensenyar a la porta del local el codi QR amb el certificat Covid que acrediti estar vacunat amb la pauta completa, o bé haver-se recuperat de la Covid-19 (haver passat la malaltia els 180 dies anteriors i tenir el certificat de recuperació), o bé presentar una prova diagnòstica negativa feta 48 hores abans (TAR) o una prova PCR feta 72 hores abans.

Un cop a dins, es podrà ballar a la pista i no caldrà mantenir distàncies; això sí, s’haurà de portar mascareta en tot moment, excepte quan s’estigui consumint. No es podrà beure a la pista de ball però si de peu dret, al contrari que les altres vegades que s’havia obert.

Entre setmana, les discoteques podran estar obertes fins a les cinc de la matinada i tindran mitja hora perquè els clients en vagin sortint. Els caps de setmana l’horari serà fins a les sis del matí, amb mitja hora de marge perquè la clientela marxi, com abans de la pandèmia. En el cas dels bars musicals, l’horari entre setmana serà fins a dos quarts de tres de la matinada, amb mitja hora de marge, i els caps de setmana, fins a les tres, amb mitja hora més de marge.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va anunciar que avui es presentarà la resolució al TSJC (perquè es tracta d’una decisió que afecta drets fonamentals), però va dir que en principi “no preveu la possibilitat” que l’alt tribunal no avali la proposta. El TSJC hauria de donar-hi el vistiplau dijous i l’obertura dels locals seria, per tant, a les 00.00 hores del divendres.

Des del primer confinament, el març del 2020, el sector de l’oci nocturn ha tingut tancat 535 dies i les pèrdues superen els 6.000 milions, segons va explicar ahir la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), la patronal del sector.

L’oci nocturn, des que va esclatar la pandèmia, ha estat el sector més perjudicat: no ha pogut treballar ni tres mesos; només ha obert en dues ocasions, i amb restriccions, del 18 de juny al 24 de juliol del 2020 i del 21 de juny al 8 de juliol del 2021. En aquests moments, i des del 23 de setembre, tenien permís per obrir els establiments amb terrassa, unes condicions que només tenen el 15% dels establiments catalans, i molts dels quals ni han obert perquè són en localitats turístiques i no hi ha clients per fer-ho.

Els últims

El sector es va alegrar ahir de l’obertura de bars i discoteques, però considera que el tancament fins ara de l’oci nocturn ha estat “desproporcionat” i “arbitrari” i recorda que Catalunya és l’últim territori de l’Estat a poder obrir. La patronal Fecasarm va lamentar que Salut no hagués volgut aprofitar una app que el sector havia desenvolupat amb la Federació de Farmàcies de Catalunya (Fefac) i que complia amb tota la normativa. El secretari general d’aquesta patronal, Joaquim Boadas, va explicar ahir que el govern “no hi va tenir cap interès” i creu que potser “si l’haguessin tingut en compte haguéssim pogut obrir abans” i, entre altres coses, “evitar els macrobotellots” .

Anonimat del QR

La secretària general de Salut, Meritxell Masó, va assegurar ahir a la tarda en roda de premsa que l’aplicació per a l’entrada dels establiments es farà a través d’una senzilla web app del tot segura i que manté l’anonimat: “El client ensenyarà el codi QR i qui hi hagi a la porta del local amb un mòbil el podrà llegir. Si és vàlid, sortirà la paraula «validat», una franja verda i el nom, cognoms i data de naixement del client. Si no és vàlid, sortirà «no validat» amb una franja vermella. En els dos casos, el client ha de portar el DNI per demostrar que el codi QR que ha ensenyat és el seu.” Segons Masó, un cop passat el filtre, en el mòbil de la discoteca no quedaran emmagatzemades les dades del client ni la traçabilitat. Aquesta fórmula és vàlida per a tots els ciutadans de la UE i el Regne Unit.

Per la seva banda, el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, va explicar que, “un cop establertes les capes de protecció que suposen el certificat Covid, l’aforament i la mascareta, no cal mantenir distància de seguretat ni prohibir beure a peu dret. Tot això ja es va provar i es va veure que no funcionava.” Els clients tampoc hauran de demanar hora amb antelació ni donar les dades personals.

La Fecasarm denuncia la falta de seguretat jurídica que hi ha hagut fins ara, però ahir va mostrar esperança que, “un cop presa la decisió d’obrir, en cap cas es torni enrere i que, si puja una mica la incidència epidemiològica en un territori concret, en aquell punt concret i només en aquell es prengui alguna mesura com ara restringir l’horari, l’aforament o el tancament de les pistes de ball, però que en cap cas la mesura sigui generalitzada a tot el país perquè el sector no ho podria suportar”. “Hem estat mesos demanant al govern que territorialitzés Catalunya en funció de la incidència epidemiològica de cada zona perquè cada local pogués saber en funció de la incidència què podia fer i què no, i que fos una cosa objectiva i donés seguretat jurídica”, va dir Boadas, que va assegurar: “No ens han fet cas i el sector ha hagut d’estar cada setmana pendent del que deia el Procicat. Hem viscut amb total incertesa.”

L’oci nocturn denuncia el poc marge que se’ls dona per comprar provisions i donar d’alta els treballadors en ERTO, i ahir va demanar que la responsabilitat dels empresaris pel que fa a l’ús de la mascareta “quedi limitada a recordar a través de cartells i de megafonia l’obligatorietat de portar-ne mentre no s’estigui consumint” ..

La restauració de moment queda igual

La secretària general de Salut, Meritxell Masó, va voler ahir ser molt prudent i va recordar que l’obertura de l’oci nocturn i la gradual tornada a la normalitat són possibles per la bona situació de les xifres epidemiològiques. Va recordar, però, que la pandèmia encara hi és i que les restriccions es retiraran a poc a poc. En aquest sentit, va dir que avui toca recuperar l’oci nocturn, però que altres sectors de moment quedaran uns dies més tal com estan ara. És el cas de la restauració, que manté la limitació de deu persones per taula a dins i a fora, l’horari de sis del matí a una de la matinada (tret d’establiments ubicats en àrees de servei per a professionals del transport, en centres de treball i en menjadors socials), l’aforament interior del 50% i el consum a la barra amb distància.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.