Política

Johnson cerca el timó

El ‘premier’ britànic haurà d’explicar demà en la conferència del Partit Conservador com pensa solucionar el caos generat per la falta de subministraments

L’exèrcit ja circula per fer arribar el combustible a les benzineres

El panorama al Regne Unit ara mateix no és gaire esperançador, amb la imatge dels militars al volant dels camions cisterna per fer arribar la benzina a les estacions de servei, prestatges de supermercats buits, farmàcies sense medicaments. Boris Johnson està intentant recuperar el control de la situació, no només a fora, al carrer, sinó també dins de les seves files, en la conferència del Partit Conservador que s’està celebrant a Manchester, al nord d’Anglaterra, que acabarà demà.

Deu dies després del començament de les cues a les benzineres, continuen els problemes de desproveïment de combustible al país, principalment al sud-est d’Anglaterra. El 20% de les benzineres continuen sense combustible i un 18% només tenen un tipus de benzina. Johnson s’ha vist forçat a desplegar fins a 200 militars i a concedir 5.000 visats temporals a camioners europeus. Aquest és el rerefons de la conferència del partit que Johnson tancarà demà amb el seu discurs.

Un dels encarregats de parlar ahir va ser Michael Gove, el nou titular del nou ministeri d’Anivellament, Habitatge i Comunitats. Es tracta d’un ministeri clau per al govern de Johnson d’aquí a les pròximes eleccions el 2024, o el 2023 si les avança un any. Es va crear després de l’última remodelació de govern el mes passat. La seva funció és portar a terme el programa electoral de Johnson en les eleccions del 2019 i anivellar i descentralitzar el país tal com va prometre. Va ser la promesa que va fer als votants laboristes del nord que, per primer cop, el van votar a ell. Gove, que va trair Johnson en les primàries del 2016, és el seu nou home fort. En el seu discurs d’ahir va intentar donar contingut a l’eslògan “anivellar el país”, que, per ara, és buit. Gove va posar com a exemple d’anivellament Ben Houchen, l’alcalde de l‘àrea de Teesside, al nord d’Anglaterra. “Està creant desenes de milers de llocs de treball nous i ben remunerats a la zona per millorar la vida de la gent, està canviant la cara del transport i la formació d’adults”, va explicar. I hi va afegir que “Teesside es va descuidar durant dècades en el període laborista i ara ha reviscut, s’ha regenerat i renovat [amb els conservadors]”.

Teesside és una de les àrees laboristes del nord d’Anglaterra (de l’anomenat mur vermell, el color dels laboristes) que van votar Johnson en les últimes eleccions perquè implementés el Brexit i perquè invertís en la zona i descentralitzés el país. Aquesta serà la feina de Johnson d’aquí a les pròximes eleccions. El repte del premier en aquesta conferència serà donar contingut a aquest eslògan que els laboristes diuen que els ha robat de l’època de Blair.

Empat en intenció de vot

La difícil situació que viu el país ha provocat que el líder laborista, Keir Starmer, iguali Johnson en intenció de vot, segons l’ultima enquesta de la firma demoscòpica Ipsos Mori. Els dos se situen en el 38%, però Johnson ha caigut un 9%. El premier espera acabar aquesta conferència donant la sensació que té un pla i que sap què ha de fer per capgirar el caos al país.

LES XIFRES

200
militars
estan desplegats al Regne Unit per fer arribar el combustible a les benzineres que se n’han quedat sense.
5.000
visats
temporals que ha donat el govern britànic a camioners europeus per suplir la manca de transports.

Futur brillant després del ‘Brexit’

Redacció

El ministre britànic d’Economia, Rishi Sunak, va prometre ahir convertir el Regne Unit en el lloc “més emocionant del planeta” després del Brexit, quan el país es troba en plena crisi laboral i de subministraments provocada, en part, per la sortida de la Unió Europea (UE). En el seu primer discurs davant del congrés anual del governant Partit Conservador, Sunak va explicar que vol transformar el Regne Unit en una “superpotència científica” amb una economia basada en altes qualificacions i bons sous.

Va dir que si el 2016 va votar pel Brexit, va ser perquè creu que “l’agilitat, la flexibilitat i la llibertat” que ofereix la retirada del bloc europeu seran més valuoses en l’economia del segle XXI “que la simple proximitat a un mercat”. “Encara que ara no ho vegin, els asseguro que el futur és aquí. L’any passat el Regne Unit va atraure més inversió de capital per a empreses emergents que França i Alemanya juntes”, hi va afegir Sunak, a qui certa premsa veu com a successor natural del primer ministre conservador, Boris Johnson.

En una altra part del seu discurs, el ministre d’Economia, que va accedir al càrrec el febrer del 2020 després de la dimissió del seu predecessor per picabaralles internes, va avisar, sense entrar en detalls, que encara que vagi en contra del seu instint neoliberal, el govern haurà d’apujar els impostos en un futur pròxim per reduir el forat financer creat per la pandèmia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.