Política

Partits i entitats reivindiquen l’esperit de l’1-O i reclamen “persistir” en el camí cap a la independència

En l’acte s’apel·la a la unitat d’ERC, Junts i la CUP i a evitar “estabilitzar-se” dins d’Espanya

Partits polítics i entitats independentistes han reivindicat aquest divendres l’esperit de l’1-O en creure que hauria de recuperar-se i han apostat per “persistir” en el camí per fer Catalunya independent. A les proximitats de l’Escola Ramon Llull, escenari de càrregues policials l’1-O, Òmnium Cultural ha impulsat una fotografia de família per commemorar el quart aniversari del referèndum. En l’acte s’han fet crides a reafirmar-se en la independència “com a objectiu irrenunciable” i s’ha demanat no “malmetre” el llegat del primer d’octubre. També s’ha fet una defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia, s’ha reclamat unitat estratègica i no “estabilitzar-se” en l’autonomia espanyola.

Després de la fotografia de família han pres la paraula bona part dels representants de partits i entitats. El primer ha estat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Cuixart ha anunciat que Òmnium registrarà una petició davant la justícia perquè s’aparti com a part acusadora un sindicat policial. Des d’Òmnium han definit l’1-O com un “punt de no retorn” i han dit que l’únic límit de l’independentisme és la “violència”. Ha expressat que l’1-O va ser una “conquesta col·lectiva” que “interpel·la a tothom”.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que, malgrat la divisió per les diferències estratègiques que s’ha evidenciat al Parlament aquesta setmana entre independentistes, el missatge és optimista: “És possible trobar elements en totes les propostes a un camí de victòria contra l’Estat que combini la confrontació democràtica amb la legitimitat internacional i que respecti el mandat de l’1-O” . També ha afirmat que la lliçó de l’1-O és que “el camí de la confrontació i ruptura democràtiques amb unitat entre les institucions i el poble és victoriós”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ha demanat recordar l’1-O i tenir-lo present perquè “no hi ha un camí enrere”. “L’1-O es va fer amb unitat, generositat, confiança, il·lusió i l’esperança per a un millor futur. Tinguem-ho present perquè no hi ha un camí enrere, només podem anar endavant”, ha dit Borràs.

Borràs ha assegurat que votar en un referèndum “mai divideix” perquè tothom hi pot participar, i ha remarcat que “votar només fa mal als demòfobs i a qui no estima la democràcia”. També ha condemnat la violència policial que es va viure contra els votants.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha destacat la “comunió” que es va viure l’1-O. Ha reclamat treballar per a una república catalana independent i ha recomanat “persistir” per aconseguir-ho. “Vam posar la nostra llibertat al servei de la llibertat del poble”, ha assenyalat. Ha fet una defensa del dret a l’autodeterminació i l’amnistia com a passos a seguir.

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha remarcat que l’1 d’Octubre va ser possible perquè hi va haver “una comunió profunda entre la societat i les institucions”, que van entendre que “només junts tenien la capacitat de guanyar l’aposta per ser lliures”.

Per això, ha dit, cal comprometre’s de nou a “guanyar la confiança” entre institucions, partits, associacions i ciutadania per “dissenyar un espai compartit i una estratègia única” i tornar-ho a fer “bé i millor”. Sànchez també ha subratllat que no commemoren l’1-O “per tenir-lo guardat en una vitrina ni per retre-li homenatge dalt d’un pedestal”, sinó per “projectar-se ara amb el mateix compromís”.

Des de la CUP-Guanyem, Dolors Sabater ha posat d’exemple l’1-O i l’aturada de país del 3-O. N’ha destacat el “poder popular” i la “suma de complicats” que es van produir. “Aquesta és la brúixola que ens ha de portar fins a fer efectiva la independència”, ha apuntat. Sabater ha demanat no deixar-se “arrossegar per una estabilització autonòmica”. “L’independentisme ha recuperar l’estratègia”, ha exigit.

D’altra banda, la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, ha lloat l’1-O com “l’embat democràtic que Catalunya ha ofert a l’Estat espanyol, que només ha ofert repressió”. Així, ha reclamat que el govern espanyol faci una proposta democràtica per a Catalunya. També ha criticat que la “repressió” es pateix en l’àmbit econòmic, ja que “afecta totes les empreses del país” i “les inversions estan a la meitat del que pertocaria”. Amb aquest argument, ha emplaçat els no independentistes a “revisar les xifres”.

El pallasso i exregidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, que també ha estat present a l’homenatge, ha volgut parlar en nom de tots els represaliats pel procés i ha exigit que acabi la repressió, també per als activistes “perseguits” pel Govern de la Generalitat. Pesarrodona ha fet una crida a “plantar cara i deixar de llepar-se les ferides” i a tornar a sortir al carrer i “desobeir”. “Quan ocupem el carrer els polítics compliran el seu deure, que no és altre que implementar la república catalana”, ha assegurat.

Finalment, el secretari d’organització del PDeCAT, Genís Boadella, ha defensat la via democràtica i ha plantejat que cal impulsar una amnistia per “evitar el patiment dels represaliats”. Boadella ha constat que és necessari un compromís de tothom i no oblidar la gent “que va fer possible” l’1-O.

Al marge de representants de les entitats i partits polítics, a la iniciativa d’Òmnium també hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; l’expresident de la Generalitat Artur Mas i el secretari de la Mesa del Congrés i diputat dels comuns, Gerardo Pisarello.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.