Societat

El temporal inunda la barra del Trabucador i provoca tres petits trencaments

L’empresa Infosa confia a iniciar la reparació del camí aquest divendres per poder tornar a accedir a les salines dilluns

L’aigua del mar torna a cobrir bona part de la barra del Trabucador des d’aquest dimecres. El temporal de pluja i vents de gregal ha arribat a generar tres “microtrencaments” de l’istme, l’abast dels quals es determinarà passat l’episodi. De moment, la situació ha obligat a aturar l’activitat a les salines de la punta de la Banya. Infosa, l’empresa que les explota, preveu aquest divendres avaluar i iniciar les tasques de reparació per reprendre l’activitat dilluns. Avisen que es tracta d’un primer episodi que es pot repetir de forma reiterada aquesta tardor i hivern. El projecte de connexió marítima alternativa de les salines es troba tramitant-se a l’administració estatal després que la Generalitat hagi donat inicialment el vistiplau.

A la zona dels Alfacs s’han recollit més de 80 litres per metre quadrat en 24 hores. La intensitat registrada a partir d’aquest dimecres al matí va portar els responsables d’Infosa a aturar l’activitat i evacuar els treballadors davant l’increment del nivell de l’aigua en alguns trams de la barra que van pràcticament esborrar el camí. Els tres talls al llarg de l’istme no són, de moment, de consideració –al voltant d’un metres d’amplada per 0,4 de profunditat- si bé la pujada de la marea aquest dijous pel matí ha acabat d’inundar l’espai i les onades del mar exterior penetren ja dins de la badia, segons han explicat des de l’empresa.

“En aquesta primera part del temporal hem tingut l’avantatge que les pressions eren força altes i això fa que el nivell de la mar de fora i de la badia sigui baix i això ens ajuda a protegir la barra”, ha apuntat el director industrial d’Infosa, Manel Salvadó. Arribats al pic de màxima alçada de les ones, que han superat els dos metres, l’evolució del temporal les pròximes hores serà clau per determinar l’afectació. “Estem en una situació que no fa vent però tenim una mar de rissaga per temporals a la mar, molt potent, i això sí que ens pot fer mal”, ha precisat.

Infosa estudiarà la situació i preveu poder iniciar les tasques de restauració del camí aquest mateix divendres. Salvadó ha apuntat que la intenció és poder recuperar l’activitat dilluns. Durant els últims temps, l’empresa ha gastat 1,4 milions d’euros en moviments de sorres per recuperar el pas. L’última aturada, precisament, que arriba després que els aiguats del passat dia 1 afectessin també l’explotació en plena collita de la sal i generant importants pèrdues de producció.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.