Economia

La factura que ningú entén

Si ja era difícil entendre els rebuts de la llum abans del canvi per franges horàries, encara ho serà més quan s’hi apliquin descomptes en càrrecs i peatges

El decret del govern abaixarà el preu un 22% d’aquí a finals d’any

Poques persones han entès mai al detall el rebut de la llum. La seva complexitat i tots els conceptes que s’hi amaguen ho fan pràcticament impossible. Però els canvis que van entrar en vigor l’1 de juny passat, amb la incorporació de tres tipus de tarifes en funció de les franges horàries, van recargolar encara més la qüestió. L’usuari ja no sols havia de diferenciar, com passava abans, entre “potència contractada”, que és un terme fix i inclou peatges per ús de la xarxa i altres càrrecs regulats pels governs, i “energia consumida”, que és el consum real, i dins del qual hi havia també peatges i càrrecs. Des de l’entrada en vigor de les noves tarifes, que han tornat boig més d’un, l’usuari pot contractar una potència per a les hores punta (el preu més alt, que va de deu del matí a dues del migdia i de sis de la tarda a deu de la nit) i una altra per a les hores vall (el preu més baix, de les dotze de la nit a les vuit del matí). Trencant-s’hi les banyes, això sí, perquè si abaixa massa la potència en les hores punta, que és l’única cosa que podria tenir repercussió en el rebut, es podria trobar que no té potència suficient en un moment determinat.

Pel que fa al consum d’energia, i amb la voluntat d’orientar els hàbits familiars cap als trams de menys saturació de la xarxa elèctrica, la nova factura distingeix tres trams: punta, vall i pla, i aquest últim, amb un preu mitjà, de les vuit a les deu del matí, de les dues a les sis de la tarda i de les deu a les dotze de la nit.

D’acord amb aquestes noves tarifes, si bé amb diferències entre comercialitzadores del mercat regulat i del lliure, el 45% de l’import de la factura és per pagar el cost de l’energia en el mercat; un 24% seria per cobrir peatges de transport i distribució; un 1,21%, per pagar el lloguer del comptador, i un 13,46%, impostos. A banda d’això, hi ha un últim apartat amb el nom genèric de “càrrecs”, en què s’inclouen una sèrie de conceptes com ara “incentius a les renovables” i “dèficits tarifaris”, i d’altres de més estranys encara, com la “cogeneració” i els “residus”, que representen el 16,11%. Doncs bé, per si no n’hi hagués prou amb aquest embolic, el decret llei aprovat pel govern la setmana passada obliga les empreses comercialitzadores a introduir nous canvis en les factures. El decret pretén reduir la factura i, per fer-ho, ha establert diversos mecanismes que hauran d’estar ben detallats en les properes factures. El més evident afecta els impostos. Ja que, a banda de continuar pagant fins a finals d’any un 10% de l’IVA en lloc del 21% que es pagava fins al juny, l’impost elèctric quedarà reduït a la mínima expressió. Passarà del 5,11% al 0,5%, la qual cosa ja representarà una baixada del preu global. Però és que, a banda d’això, les companyies hauran de detallar un descompte en els càrrecs per cadascun dels trams. Aquest descompte que les empreses han d’especificar en el rebut serà possible perquè el govern ha aprovat en el decret que les empreses renovables amb una producció superior a 10 MW que s’estan beneficiant dels preus disparats del gas retornin al sistema els beneficis des d’ara fins al mes de març de l’any vinent. Tot això, que ja ha estat durament criticat per les empreses renovables perquè entenen que les perjudica, tindrà una repercussió sobre la factura, que es reduirà una mica més del 20% d’aquí a finals d’any.

156,75 euros
El preu mitjà de la llum en el mercat majorista es va situar ahir en 156,75 euros el megawatt hora. Aquesta petita pujada va trencar amb tres dies consecutius de baixada. Tot i així, ahir va estar encara 31,43 euros per sota de màxim històric de dijous passat, quan va arribar als 188,18 euros el MWh.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.