Salut

Tercera dosi a les residències a partir de la setmana vinent

Salut Pública també aprova la vacunació de reforç als malalts de càncer

Un grup d’experts aconsella vigilar el repunt de casos entre el personal sanitari per si també cal tornar a inocular-lo

La Comissió de Salut Pública va aprovar ahir que la tercera dosi de la vacuna contra la Covid també s’apliqui als malalts de càncer i a les persones institucionalitzades en residències per a la gent gran. Se segueix, per tant, la recomanació de la ponència de vacunes, però només parcialment: en comptes de començar el 4 d’octubre es podrà fer de manera immediata, ja que diversos territoris de l’Estat pressionaven per començar a avançar feina i minimitzar els riscos. El Departament de Salut va comunicar ahir que aplicarà la tercera dosi a partir de la setmana vinent.

Les terceres dosis de Pfizer o Moderna també s’han ampliat a altres col·lectius que es consideren especialment vulnerables, com els pacients en hemodiàlisi o diàlisi peritoneal, pacients amb malaltia oncohematològica, amb tumors sòlids en tractament de quimioteràpia o radioteràpia, persones amb immunodeficiències primàries i també a majors de 40 anys amb síndrome de Down. Tots aquests se sumen, doncs, als que ja havien començat a rebre la tercera dosi: receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics, persones amb trasplantament d’òrgans sòlids i pacients en tractament amb fàrmacs anti-CD20.

Justament, el grup multidisciplinari d’experts promogut per l’ISGlobal i el Col·legi de Metges per fer un seguiment científic de la Covid-19 es va pronunciar ahir sobre la conveniència d’activar ja aquesta tercera dosi. Pel que fa a les persones grans, els especialistes consideren “probable” que calgui una tercera inoculació per compensar la menor resposta immunitària d’aquest col·lectiu, però convidaven les autoritats a “acumular més dades per establir criteris clars d’edat o fragilitat”.

Els experts veuen clar que “no hi ha cap evidència” per justificar que la població general vacunada hagi de rebre una dosi de reforç, ja que tots els estudis indiquen que les vacunes aprovades a Europa indueixen una memòria immunològica “de llarga durada”. En canvi, sí que recomanen que es faci un seguiment del personal sanitari, ja que alguns estudis mostren un augment en la incidència d’infeccions en aquest col·lectiu. “La majoria són lleus i encara no se sap en quina mesura són deguts a una possible pèrdua d’eficàcia vacunal i en quina mesura a una major circulació de la variant delta i a la relaxació de mesures”, indiquen.

Mesures prorrogades

L’evolució de la pandèmia continua millorant a Catalunya, amb un nou descens de la pressió sanitària (646 ingressats, 237 a l’UCI) i dels contagis. Malgrat això, el govern vol veure l’impacte que pugui tenir la tornada a les aules i a les rutines de setembre abans de fer una nova reobertura i ha prorrogat una setmana les restriccions vigents, amb l’única novetat de permetre el retorn dels castells sota determinades condicions. La setmana vinent, el govern es reunirà amb representants de l’oci nocturn per mirar d’avançar en la reobertura, tal vegada amb la instauració del passaport Covid.

L’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, s’ha fet enrere i no demanarà el passaport Covid als acompanyants dels pacients hospitalitzats.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.