Infraestructures

El govern vol més trens Avant a les capitals

Renfe sosté que el servei d’alta velocitat en mitjana distància està ajustat a la demanda

Estan preparats per ampliar-lo

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, ha reclamat per carta al president de Renfe, Isaías Taboas, un increment en la freqüència dels trens Avant d’alta velocitat que enllacen Barcelona amb Girona, Figueres, Tarragona i Lleida. La retallada del servei es va produir en el context de la pandèmia però ara, segons s’exposa en la carta, la recuperació gradual de l’activitat amb el retorn de les vacances i la previsió d’una tornada a la presencialitat en molts àmbits fa necessari oferir més trens ja que l’oferta diària és “clarament insuficient”. Gavín hi afegeix que aquesta percepció genera queixes dels usuaris i reclamacions en el sentit que les freqüències que funcionen van amb nivells d’ocupació molt alts, fet tampoc recomanable per a la protecció sanitària dels usuaris, i que hi ha moltes hores sense servei, especialment a la tarda, amb intervals de fins a quatre hores entre trens.

A hores d’ara, de dilluns a divendres circulen vuit trens diaris Avant per sentit que enllacen l’estació de Sants de Barcelona amb les de les Girona i Figueres-Vilafant, mentre que abans de la pandèmia en circulaven 15 cada dia. Per que fa als serveis d’alta velocitat entre Barcelona i les estacions del Camp de Tarragona i Lleida-Pirineus, n’hi ha quatre de diaris que surten de Barcelona i tres que hi arriben, mentre que abans n’hi havia vuit i set, respectivament.

Renfe assegura que el servei que ofereix s’ajusta a les necessitats actuals. Assenyala que la demanda en el cas de la línia de Girona és el 65% respecte a la que hi havia el 2019, i pel que fa a la línia de Tarragona i Lleida, la demanda és del 40%. Tot i això, asseguren que tenen disponibles trens i personal per quan calgui incrementar l’oferta i que ho faran de forma ordenada quan sigui necessari, com ja han fet en altres corredors com la línia entre Barcelona i Madrid. Pel que fa als trens amb alta ocupació, asseguren que són casos puntals que ja es produïen abans de la pandèmia.

LA XIFRA

8
trens Avant
de dilluns a divendres enllacen Barcelona amb Girona i Figueres, mentre que entre Barcelona, Tarragona i Lleida n’hi ha quatre.

Un 25% menys d’usuaris al metro

L’arrencada del curs i la tornada a la normalitat situa l’ocupació del transport públic a l’àrea de Barcelona per sota del 75% respecte a les xifres del dia equivalent del 2019. Això vol dir que un de cada quatre usuaris abans de la pandèmia no ha tornat a desplaçar-se de forma habitual en transport públic. Dilluns, en hora punta del matí, els usuaris del metro eren el 75% dels que hi va haver el dia d’inici de curs del 2019, segons dades facilitades per TMB. Es tracta d’unes xifres més altes que les dels usuaris de les línies de Rodalies de Renfe, que estan a l’entorn del 70%. Pel que fa a FGC, dilluns a les 9 h la demanda a les línies metropolitanes era el 65% de la que hi havia el 2019, mentre que a les línies del Vallès era sensiblement superior, d’un 66%, i a les de Llobregat-Anoia era de l’entorn del 62%. Tot i així, el nombre global d’usuaris havia crescut un 32,7% respecte a la setmana anterior. Per incentivar la demanda de transport públic, l’ATM i el conjunt d’operadors han encetat una campanya que recorda el paper clau del transport públic per a la represa de l’activitat laboral.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.