Economia

El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya proposa consolidar l’IVA de la llum al 10% i estudiar que sigui del 4%

La Comissió d’Economia de l’entitat també demana que s’afavoreixi l’autoconsum

La Comissió d’Economia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha proposat consolidar l’IVA de la llum en el 10% en potències contractades inferiors a 10 kW, una mesura temporal del govern espanyol per intentar frenar l’escalada de preus de l’electricitat, i que s’estudiï que sigui del 4%, en línia amb altres països europeus.

Aquesta és una de la desena de mesures que els enginyers han suggerit per abaratir el preu de la llum, que aquest dilluns està marcant un nou màxim històric. Altres propostes són l’aplicació de fórmules que el PVPC sigui “menys abrupta”, amb una ponderació quadrimestral i un no un procediment de trasllat diari del preu del mercat majorista als consumidors domèstics; i l’afavoriment de l’autoconsum.

En l’apartat del cost de la generació, els enginyers també suggereixen l’eliminació de les restriccions legislatives en l’estructuració actual de l’autoconsum associades a les distàncies físiques entre producció i consum, el desplegament d’una normativa relativa a les comunitats d’energies renovables i revisar la fiscalitat associada a l’autoconsum entre d’altres.

En un document, el Col·legi d’Enginyers Industrials també es mostra partidari de modificar el repartiment abans i després, “i si cal amb caràcter transitori”, dels drets d’emissió de CO2 actuals per tal d’augmentar l’assignació a les centrals de cicle combinat impactant directament en el seu preu, que és el que sovint acaba marcant el seu preu al mercat majorista.

També, escurçar els terminis de la planificació elèctrica, que avui estan fixats en cinc anys i requeriria “una capacitat de resposta molt més àgil i dinàmica” i accelerar l’augment de la interconnexió i la capacitat d’intercanvi amb Europa amb l’objectiu d’obtenir un major equilibri de preus entre la resta de països europeus i Espanya.

A banda, reclama l’aprovació d’una llei que permeti actuar de forma competitiva a l’emmagatzematge i bombeig com a nous elements del sistema elèctric.

Per últim, entre les recomanacions de la Comissió d’Economia dels Enginyers Industrials de Catalunya hi ha la revisió per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència dels criteris de separació d’activitats –generació, distribució i comercialització– entre grups empresarials per reduir al màxim les posicions de domini en el sector elèctric i facilitar l’entrada de nous grups europeus independents.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.