Tecnologia
Nova normativa
La Xina endureix l’ofensiva contra els videojocs
Pequín redueix dràsticament el temps de joc dels menors d’edat a només tres hores a la setmana
Centenars de joves mostren la seva indignació a través de les xarxes i els inversors temen l’impacte a llarg termini
Algunes empreses han posat en marxa eines de reconeixement facial per poder complir la norma
Els dies d’escola, els menors de 18 anys a la Xina no podran jugar a videojocs en línia. Des de l’1 de setembre, només poden jugar-hi tres hores a la setmana, de vuit a nou del vespre el divendres, el dissabte i el diumenge. Tres hores a la setmana. La restrictiva mesura aprovada pel govern del Partit Comunista Xinès pretén, segons l’agència oficial de notícies Xinhua, fer front a l’addicció que pateixen molts joves xinesos. Aquestes noves disposicions suposen un enduriment radical a les ja restrictives mesures adoptades el 2019, quan els dirigents xinesos van limitar el temps de joc per als menors a una hora i mitja al dia i fins a les deu de la nit.
Segons explica Xinhua, la nova legislació redueix en més de dos terços el temps de joc que poden passar els adolescents en línia, passant de les deu hores setmanals a les tres si no hi ha festius. “Els serveis de jocs en línia no han de ser proporcionats als menors de cap manera en cap altre interval de temps” i hauran d’afegir mecanismes estrictes de registre i inici de sessió amb nom real per assegurar-se que es compleixen aquestes mesures, segons la nova llei.
Aquests mecanismes que hauran de vetllar i supervisar el compliment de la llei aniran a càrrec de les empreses de videojocs. És per aquest motiu que algunes empreses del sector ja han fet públiques noves tecnologies de reconeixement facial a través del telèfon mòbil que permeten detectar i evitar que els menors d’edat puguin jugar fora de l’horari marcat per la llei. Aquest sistema, d’ús obligatori per poder jugar, escanejarà la cara del jugador a través del mòbil i permetrà a l’usuari jugar o no depenent de l’edat i del dia i hora de la setmana.
La resposta no es va fer esperar, i centenars de joves xinesos van assaltar les xarxes socials del gegant asiàtic per expressar la seva indignació, ràbia i, en la majoria de casos, impotència per les noves mesures imposades pel govern comunista xinès. “Aquest grup d’avis i oncles que imposeu aquestes regles i normes, heu jugat alguna vegada a jocs? Enteneu que la millor edat per als jugadors d’esports electrònics és la de l’adolescència?”, es preguntava un usuari a Weibo, una de les xarxes socials xineses més importants, semblant a Twitter. “El consentiment sexual, als 14 anys, als 16, podeu anar a treballar, però heu de tenir 18 anys per jugar. Això és realment una broma”, es queixava un altre usuari, irònicament.
La indústria i els inversors veuen amb preocupació aquesta deriva del govern xinès. Malgrat que els adolescents no són la principal font d’ingressos d’aquestes empreses, els analistes consultats per Reuters alerten que les implicacions per al creixement de la indústria a llarg termini serien molt més greus. “El problema és que aquestes mesures destrueixen tota la naturalesa formadora d’hàbits de jugar a una edat primerenca”, va dir l’analista Mio Kato.